Az első Tízmilliószoros nap a Chötrül Düchen, azaz a Vajmécsesek Ünnepe
Az első Tízmilliószoros nap a Chötrül Düchen, azaz a Vajmécsesek Ünnepe
2022.03.18. az első tízmilliószoros nap 2022-ben. Te milyen manifesztálásokkal készülsz?

A tízmilliószoros napok a buddhizmusból erednek, ahol minden évben, a holdnaptár szerinti dátumok idején emlékeznek meg Buddha egy-egy életeseményéről.

A buddhista hit szerint ilyenkor minden cselekedet tízmilliószoros erővel hat

Az első tízmilliószoros nap 2022-ben március 18-ára esik. Ez a Chötrül Düchen, azaz “A vajmécsesek ünnepe”, amely a tibeti naptár szerint az első holdhónap 15. napjára esik, és megünneplik szerte Tibetben és Bhutánban.

A fesztivált más buddhista ázsiai országokban is ünneplik, köztük Sri Lankán, Mianmarban, Thaiföldön és Laoszon, ahol néhány héttel a tibeti és a bhutáni alkalom előtt ülik meg.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
Az első Tízmilliószoros nap a Chötrül Düchen, azaz a Vajmécsesek Ünnepe
Az első Tízmilliószoros nap a Chötrül Düchen, azaz a Vajmécsesek Ünnepe

A Tízmilliószoros napok tökéletes alkalmak a meditációra és pozitív gondolkodásra

A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy minden helyzetben megtaláljuk a pozitívumot – nem pedig azt, hogy kizárjuk mindig a negatívumot!

A határaink meghúzása olyan alapvető, napi cselekedet, amely lehetővé teszi, hogy fenntartsuk a pozitív gondolkodást.

Az első tízmilliószoros nap eredete

A buddhista tanok szerint az első tízmilliószoros nap a ཆོས་འཕྲུལ་དུས་ཆེན་ (Chötrül Düchen, azaz “A vajmécsesek ünnepe”, és ismert még བཅོ་ལྔ་མཆོད་པ་, azaz Chonga Choepa néven is). Ez az az időszak, amikor sokszorozottan tér vissza Hozzánk minden, amire a figyelmünket fordítjuk.

A Csötrül Düchen onnan kapta a nevét, hogy ilyenkor a buddhisták Tibetben és Nepálban jakvajból készült mécseseket készítenek és a virág-, madár- vagy fa alakú lámpásokat meggyújtva emlékeznek meg Buddha csodálatos tetteiről.

Az első tízmilliószoros nap eredete. Kép: wijsheidsweb.nl
Az első tízmilliószoros nap eredete. Kép: wijsheidsweb.nl

Miről szól a Chötrül Düchen?

A Chötrül Düchen során a buddhisták azt a tizenöt napot ünneplik, amikor Buddha csodákat tett tanítványainak.

Függetlenül a pontos jelentéstől és a hagyományos ünnepségektől és szertartásoktól, ez a nap (akárcsak a másik három „Düchen” nap az év folyamán) rendkívül erős karmikus multiplikátorral bír. Azt mondják, hogy ezeken a napokon minden cselekedetnek tízmilliószoros karmikus hatása van.

A Chötrul Düchen („Csodálatos megnyilvánulások nagy napja”) alatt úgy tartják, hogy mind a pozitív, mind a negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára nő.

Az alkalomra emlékezve a tibetiek hagyományosan jakvajból készült lámpásokat, úgynevezett vajlámpásokat készítenek virágok, fák, madarak és más szerencsehozó szimbólumok alakjában.

A lámpáknak otthonukban és nyilvános helyeken is díszeket állítanak ki, néha ház nagyságú építményeket emelve. A hónap tizenötödik napján ünnepélyesen meggyújtják az összes lámpást.

Mire készüljünk a Tízmilliószoros nap alkalmából?

A legfontosabb, hogy tartsunk önvizsgálatot: vajon miként szeretnénk Önmagunkat megmutatni? Mi az, amit tényleg meg akarunk valósítani?

a Tízmilliószoros nap kiváló alkalom arra, hogy megtisztítsuk Önmagunkat minden kételytől, aggódástól és más visszahúzó, gátló tényezőtől. Ideje, hogy visszanyerjük önbizalmunkat!

Tartsunk testi-lelki-szellemi megtisztulási rituálét!

Borítókép: wikimedia

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz