2022 második Tízmilliószoros napja 06.14. a Saga Dawa Düchen azaz a születés, a megvilágosodás és a halál napja
2022 második Tízmilliószoros napja 06.14. a Saga Dawa Düchen azaz a születés, a megvilágosodás és a halál napja
2023.06.04. a második tízmilliószoros nap 2023-ban. Te milyen manifesztálásokkal készülsz?

A tízmilliószoros napok a buddhizmusból erednek, ahol minden évben, a holdnaptár szerinti dátumok idején emlékeznek meg Buddha egy-egy életeseményéről.

A buddhista hit szerint ilyenkor minden cselekedet tízmilliószoros erővel hat

A második tízmilliószoros nap 2023-ban június 4-ére esik. Ez a Saga Dawa Düchen, azaz “A születés, a megvilágosodás és a halál napja””, amely a tibeti naptár szerint a negyedik holdhónap 15. napjára esik, és megünneplik szerte Tibetben és Bhutánban.

A fesztivált más buddhista ázsiai országokban is ünneplik, köztük Sri Lankán, Mianmarban, Thaiföldön és Laoszon, ahol néhány héttel a tibeti és a bhutáni alkalom előtt ülik meg.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
A második Tízmilliószoros nap 2023-ban 06.04. a Saga Dawa Düchen azaz a születés, a megvilágosodás és a halál napja
A második Tízmilliószoros nap 2023-ban 06.04. a Saga Dawa Düchen azaz a születés, a megvilágosodás és a halál napja

A Tízmilliószoros napok tökéletes alkalmak a meditációra és pozitív gondolkodásra

A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy minden helyzetben megtaláljuk a pozitívumot – nem pedig azt, hogy kizárjuk mindig a negatívumot!

A határaink meghúzása olyan alapvető, napi cselekedet, amely lehetővé teszi, hogy fenntartsuk a pozitív gondolkodást.

Saga Dawa fesztivál. Kép forrása: snowleopardtrek.com
Saga Dawa fesztivál. Kép forrása: snowleopardtrek.com

A második tízmilliószoros nap eredete

A buddhista tanok szerint a második tízmilliószoros nap a ས་ག་ཟླ་བ་དུས་ཆེན་ (Saga Dawa Düchen, azaz a “Születés, a megvilágosodás és a halál napja”, és ismert még བཅོ་ལྔ་མཆོད་པ་, azaz Chonga Choepa néven is). A tibeti naptár második jeles ünnepe a negyedik holdhónap 15. napja,a melyet a tibetiek Saga vagy Saka Dawa Düchennek nevezik.

A Tízmilliószoros nappal együtt igazi csoda-idő köszönt be!
Buddha legyőzi Mara erőit

Kép forrása: rigpawiki.org

A tibeti hagyomány szerint ez Buddha földi születésnapjának, majd a 35 évvel későbbi megvilágosodásának és végül halálának, vagyis a Nirvanába való belépésének napja is. Azaz hagyományosan ugyanazon a napon született, majd világosodott meg, majd halt meg Gautama Sziddhárta.

Miről szól a Saga Dawa: az érdemek hónapja?

Más néven bumgyur Dawa, ami azt jelenti, hogy „az érdemek százezerszerese”. A tibeti buddhisták világszerte extra erőfeszítéseket tesznek a Dharma, a nagylelkűség és az együttérzés gyakorlásában, hogy nagyobb erényes érdemeket halmozzanak fel és megtisztítsák negatív karmáinkat.

Saka Dawa fesztivál. Kép forrása: tourmyindia.com

Buddhára és tevékenységére való emlékezés mellett a fesztivál fő pontja az imádkozás

Sokak szerint a fesztiválszezon célja, hogy imádkozzunk minden hagyományból származó szent guruk hosszú életéért, Buddha tanításainak fennmaradásáért és terjesztéséért minden érző lény tudatában, valamint a földi békéért.

A tibeti buddhisták a Saga Dawa Fesztivál idején kolostorokba és templomokba mennek imádkozni. Lhászában az egyik hely, ahol tibetiek tömegei gyűlnek össze imádkozni, a Potala-palota. Emberek százai fekszenek le vagy állnak meg, hogy imádkozzanak előtte.

Buddhizmus Tibetben. Tibet a spiritualitás egyik fellegvára

A buddhizmus jelentős helyet foglal el Tibet kulturális és spirituális szövetében. A tibeti buddhizmus szellemi központjaként a régiót kolostorok, templomok és szent helyek díszítik, amelyek a vallásgyakorlás és a zarándoklatok fókuszpontjaiként szolgálnak.

A tibeti nép évszázadok óta elfogadja a buddhizmust, és beépíti azt mindennapi életébe. Sziddhárta Gautama, a történelmi Buddha tanításai mély visszhangra találtak a tibeti közösségben, és a megvilágosodáshoz, az együttérzéshez és a belső békéhez vezető utat kínálják.

Szerzetesi hagyományok és gyakorlatok

A szerzetesi élet szerves részét képezi a tibeti buddhizmusnak. A kolostorok, mint például az ikonikus lhászai Potala-palota, a tanulás, a meditáció és a spirituális odaadás központjaiként szolgálnak. A szerzetesek és apácák a buddhista szentírások tanulmányozásának, a meditáció gyakorlásának és az erkölcsi előírások betartásának szentelik életüket. Fegyelmezett életmódjuk és odaadásuk inspirálja a helyi közösségeket, és élénk spirituális légkört teremt.

Tibeti buddhista rituálék és szertartások

A tibeti buddhizmus gazdag rituálékban és szertartásokban, amelyek a hit lényegét foglalják magukban. A bonyolult kántálásoktól és színes körmeneteken át a bonyolult homokmandalák készítéséig ezek a gyakorlatok mélyen gyökereznek a szimbolizmusban és a spiritualitásban. A hívők összegyűlnek, hogy részt vegyenek a szent rituálékon, áldást, megtisztulást és szellemi növekedést keresve. Ezek a szertartások a tisztelet és az egység mélységes érzését keltik a közösségben.

Buddhizmus Nepálban: Buddha szülőhelye

Nepál, Siddhartha Gautama szülőhelye, óriási jelentőséggel bír a buddhista hitben. Az ország számos szent helynek és zarándokhelynek ad otthont, amelyek a világ minden tájáról vonzzák a buddhistákat.

Lumbini: Buddha szülőhelye

A nepáli Terai régióban található Lumbini Sziddhárta Gautama tiszteletre méltó szülőhelye. Ez az UNESCO világörökségi helyszín a buddhisták zarándokhelye, akik azért jönnek ide, hogy leróják tiszteletüket és elmerüljenek a békés környezetben. A Buddha születésének helyén épült Maya Devi templom a tisztelet és a szemlélődés szent helye.

Boudhanath sztúpa: a buddhista spiritualitás jelzőfénye

A Kathmandu szívében található Boudhanath sztúpa a világ egyik legnagyobb sztúpája. A buddhista zarándoklatok fókuszpontjaként és a spirituális tevékenységek élénk központjaként szolgál. A hívők körbejárják a sztúpát, imakereket forgatva és mantrákat recitálva elmélyítik kapcsolatukat Buddha tanításaival. A Boudhanath sztúpa az egység, a megvilágosodás és a mindig jelenlévő buddhista hit szimbóluma Nepálban.

A buddhizmus Tibetben és Nepálban továbbra is virágzik, számtalan embernek nyújt vigaszt, útmutatást és céltudatosságot. Buddha tanításai mélyen visszhangzanak ezekben a régiókban, mély spirituális kapcsolatot és életmódot támogatva, amelynek középpontjában az együttérzés, az odafigyelés és a megvilágosodásra való törekvés áll.

Mire készüljünk a Tízmilliószoros nap alkalmából?

A legfontosabb, hogy tartsunk önvizsgálatot: vajon miként szeretnénk Önmagunkat megmutatni? Mi az, amit tényleg meg akarunk valósítani?

a Tízmilliószoros nap kiváló alkalom arra, hogy megtisztítsuk Önmagunkat minden kételytől, aggódástól és más visszahúzó, gátló tényezőtől. Ideje, hogy visszanyerjük önbizalmunkat!

Tartsunk testi-lelki-szellemi megtisztulási rituálét!

Borítókép: wikimedia

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz