A Reiki energetikai alapjai
A Reiki energetikai alapjai
A reiki (霊気 vagy レイキ, ejtsd: rejki) egy japán összetett szó, melynek jelentése "univerzális életerő energia".

Gyógyászati megközelítésben egy olyan energetikai módszer, melyet – a gyakorlói szerint – megfelelően alkalmazva az univerzum energiája irányítható, gyógyító hatású energiává alakul át, melyet különböző betegségek megelőzésére és gyógyítására használhatunk fel.

A Reiki egy természetgyógyászati módszer, transzcendentális iskola, ezoterikus beavatás, ősi módszer, amely csak a XX. században vált elérhetővé az átlagemberek számára.

Olyan tudás, amelynek megszerzésért valaha vagyont, karriert, családot hátrahagyva kolostorba vonultak az emberek.

A Reiki energetikai alapjai
A Reiki energetikai alapjai

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz

Egyetemes küldetése az emberiség szellemi szintjének emelése, fejlődésének elősegítése. A Reiki nem vallás – világnézetre való tekintet nélkül működik, hívőknél és ateistáknál egyaránt, nem ellentétes egyetlen vallás vagy felekezet tanításaival sem.

A Reiki az Isteni energiákat használja gyógyításra, s egyfajta közvetítővé válik.

Az univerzális energiák segítségével képes gyógyítani önmagát, s másokat. Bár a Reiki gyógyító energiák közvetítésével dolgozik, mégsem képes élettelen tárgyakat működésbe hozni, hiszen az Isteni energia intelligens, és csupán az élők (emberek, növények, s állatok) gyógyítására szolgál.

A Reiki energiája nem azonos a természetgyógyászok által használt bioenergiával.

A bennünket körülvevő energiaóceánban a bioenergia – a fizikai test éltető ereje – a legalacsonyabb, míg a Reiki az Univerzum legmagasabb rendű (isteni) megnyilvánulásai közül való, amelynek közvetítésére különleges behangolások után válik képessé a jelölt.

A Reiki az emberre a test–lélek–szellem teljességében hat.

A gyakorlat egy részét, a reikis kézrátételt az Egyesült Államokban a kiegészítő és alternatív orvoslások egyikének tekintik.

Ekkor a technika gyakorlója – meggyőződése szerint – „gyógyító energiát” közvetít a tenyéren keresztül a kezelésben részesülő számára.

Sei He Ki - Reiki szigillum
Sei He Ki – Reiki szigillum

A reikivel kezelők a gyógyulást a csí (univerzális életerő) létezésével és jótékony hatásával hozzák kapcsolatba, mindazonáltal sem a csí, sem bármilyen, a csít irányító mechanizmus létezése nem bizonyított.

Klinikai vizsgálatok sem támasztják alá a reiki hatékonyságát vagy felhasználásának javallható voltát egy betegséggel kapcsolatban sem.

A reiki  japán szó, amely „univerzális életenergiát” jelent, a csi-kung buddhista változata.

Az alapszót két összetevőjére bontva „Rei” és „ki” a japán abc e jeleinek definíciója szerint a „Rei” kozmikus, transzcendens szellemiség, misztikus erő és eszencia. A „ki” a létfontosságú életerő energiája.

Mikao Usui

A Reiki egy spirituális gyakorlat, melyet Mikao Usui japán szerzetes fejlesztett ki 1922-ben.

Régen csak a kiválasztottak léphettek erre az útra, ma már azonban mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy elsajátítsa az ősi gyógymódot, mely nem csak a fizikai problémák kezeléséhez nyújt hatékony segítséget, de a félelmet, s a depressziót is megszünteti, valamint megvéd a káros környezeti hatásoktól.

Dr. Mikao Usui japán teológia professzor
Dr. Mikao Usui japán teológia professzor

Dr. Mikao Usui japán teológia professzor a XIX. század végén életét tette arra, hogy megtalálja, miként gyógyította meg Jézus a betegeket.

A Kurama-hegyen történő három heti bőjt és meditáció után, a reiki hagyomány szerint, Usui egyfajta „kimeríthetetlen forrású energia segítségével történő gyógyítás” képességében részesült.

Rendszerét ma Reiki Usui Shiki Ryoho, azaz Univerzális Kozmikus Életenergia Usui-féle Természetes Módszereként ismerjük.

Tibetben már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták a Reikit, ez a tudás azonban szinte teljesen feledésbe merült.

Később, az 1800-as évek végén egy japán doktor fedezte fel újra a módszer. Dr. Usui egy buddhista kolostor mélyén lelt rá a Reiki szanszkrit nyelvű szimbólumaira, azok jelentése azonban számára ismeretlen volt.

A szimbólumok megfejtéséhez a meditációt választotta. 21 napon át meditált Kuriyama hegyén, s végül ráébredt a szimbólumok használatának módjára.

Az univerzális energia által beavatást nyert, s átérezte, hogyan használhatja az energiákat gyógyításra.

Usui később számtalan embert gyógyított meg teljesen ingyen.

Azonban hamar rájött, hogy az emberek nem értékelik a számukra tett szívességet, továbbra is folytatják helytelen életmódjukat, s így a betegséget sem kerülik el.

Usui megértette, hogy csupán azt becsülik meg, amiért meg kell fizetniük, így később mindenkitől kért egy kisebb fizetséget- mindenkitől azt, amit megengedhetett magának.

Sajnos ma sincs ez másként; amíg valaki teljesen egészséges, nem tudja értékelni ezt a hatalmas kincset.

Az univerzális Reiki energia

A Reiki nem homeopátia, de nem is a megszokott gyógymódok egyike. Különbözik minden mástól, s az univerzális életenergiából merít erőt a gyógyításhoz.

Egy különleges tudás, melyet ma már nem csak a kiválasztottak, de bárki elsajátíthat. A Reiki egy gyógymód, mellyel magunkon és másokon segíthetünk.

Choku Rei - Reiki szigillum
Choku Rei – Reiki szigillum

A Reiki egy kézrátételes ősi gyógymód, mely az univerzális életerőre épül.

Oda áramlik, ahol az illetőnek a legnagyobb szüksége van rá.

A Reiki energiát közvetítő egy csatornaként működik, akin keresztül az energia a kezelt személy testébe áramlik.

A Reiki a szeretet hálózata, amely az univerzális energiára épül.

A Reiki segít, hogy megismerjük magunkat és rátaláljunk helyünkre az univerzumban. Valamennyien ezzel az egyetemes életerővel születünk, mivel ez maga az élet energiája.

Az embereket általában akkor is vonzza a Reiki, ha nagyon keveset tudnak róla.

A Reiki híre szájról szájra, az ismeretanyag pedig mesterről tanítványra terjedt. Az utóbbi években azonban egyre elterjedtebbé vált, és az emberek barátoktól, ismerősöktől vagy a médiából hallanak róla, s így jutnak el egy Reiki tanfolyamra vagy egy terapeutához, akitől kezelésben részesülhetnek.

A Reiki egyébként mindig akkor jelenik meg az életünkben, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Mindannyiunk rendelkezik Reiki energiával, ez az Egyetemes Életerő Energia, mely születési jogunk.

Ami a Reikit más gyógyító módszerektől megkülönbözteti, az a behangolási folyamat, mellyel a tanítvány a különféle Reiki tanfolyamok egy-egy szintjén találkozik.

Bárki megteheti azt, hogy kezét egy másik személyre helyezi, és gyógyulási folyamatának felgyorsítását segíti mágneses energia átadásával.

Ám egy olyan személy, aki megkapta a Reiki behangolásokat, a fizikai és éteri test magasabb rezgésszintre történő finomabb behangolásának egy nagyon ősi módszerét élte át.

Megnyitották bizonyos energiaközpontjait (más néven csakráit), hogy ezáltal nagyobb mennyiségű egyetemes életerő-energiát tudjon magán átáramoltatni és azt megfelelő rezgésszinten tartsa.

A Reiki, akárcsak több más természetes gyógyító folyamat, energiákat használ.

A mindennapokban adunk, s kapunk energiát. Amikor szeretettel fordulunk egy családtaghoz, vagy baráthoz, saját energiánkat osztjuk meg vele.

A Reiki azonban az Isteni, univerzális energiát közvetíti azok felé, akiknek valamilyen testi, vagy lelki probléma miatt energiára van szüksége.

A Reikit soha nem adja az ember, azt mindig csatornán hívja le. A kezelő soha nem merül ki ebben a folyamatban, mivel bizonyos energiamennyiség elraktározódik benne.

A Reiki öt alapelve:

1. Ma nem táplálok haragot
2. Ma nem aggódom
3. Ma hálás vagyok
4. Ma keményen dolgozom magamon
5. Ma mindenkit szeretek, s tisztelek

Forrás: tarrdaniel.com

Képek forrása: Nathaniel U, borítókép: pixabay

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz