Az agykontroll alapjai és módszere. Valóban működik az agykontroll?
Az agykontroll alapjai és módszere. Valóban működik az agykontroll?
Az agykontroll évtizedek óta elérhető Magyarországon is. Régi rendszer, ám a hatékonysága ettől még egyértelmű

Az agykontroll az orvostudományon belül alakuló új ágazat, a pszicho-neuroimmunológia alkalmazási módja.

A Silva-féle agykontroll egy olyan önsegítő program, mely állítása szerint megtanít IQ-nk növelésére, paranormális képességek kifeljlesztésére, testünk gyógyítására az elménkkel, Isten megtalálására, és sok másra.

Van, aki csodamódszernek tartja, van, aki kuruzslásnak, mások színtiszta üzleti vállalkozásnak.

A Silva-féle agykontroll technikáit azonban milliók gyakorolják világszerte.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
Az agykontroll alapjai és módszere. Valóban működik az agykontroll?

Mi az agykontroll és mire jó?

A Stanfordi Egyetem kutatói szerint elménk képességeinek csupán mintegy 2%-át használjuk ki, többi képességünk azonban -melyek mindegyike megkönnyítheti életünket- homályban marad.

A Silva-féle agykontroll egy tudományosan megalapozott, egyszerű, praktikus, könnyen elsajátítható önfejlesztő módszer, ami lehetővé teszi, hogy ennél lényegesen nagyobb mértékben használjuk ki istenadta lehetőségeinket, s így sikeresebben oldjunk meg mindenfajta problémát.

Egyik fontos eszköze a relaxáció avagy lazítás, ami egyúttal a bizonyítottan megbetegítő hatású stresszt is levezeti.

José Silva szerint az ember – sajnálatos módon – bal agyféltekéjű lény. A jobb agyféltekét, amelyben rejtett erők, prófétai képességek szunnyadnak, nem használja. Az agykontrollelmélet az alfa-állapotnak nevezett agyi tevékenységre és a jobb oldali agyféltekére épül.

A jobb-bal felosztás egy modern mítosz

Az más kérdés, hogy már negyven éve megdőlt ez a pszichológusi és nem neurológusi elképzelés – az ember két agyféltekés. Nincs jobb-bal felosztás az egyes funkciók terén.

Mindkét agyfélteke felelős minden tevékenységért. Silva felosztása és magyarázata ezért egy működő gyakorlatra rápakolt babonatikus mese.

Az agykontrollelmélet az alfa-állapotnak nevezett agyi tevékenységre és a jobb oldali agyféltekére épül.

Ami az emberben negatív, korlátolt, földhözragadt, az a bal féltekéből származik. A jobb féltekének köszönhetően az agykontrollosok túllépnek öt érzékszervükön, képesek a jövőbe, illetve a múltba látni. Silva a módszert intelligencia növelésére, fogyókúrához, mindenféle betegség gyógyítására és pénzszerzéshez ajánlja.

Bárki könnyen megtanulhatja José Silva világszerte elterjedt módszerét, amit többek közt a következőket ígéri:

  • önbizalma szárnyakat kap;
  • memóriája hihetetlen mértékben javul;
  • tanulásának gyorsasága és hatékonysága megsokszorozódik;
  • kiegyensúlyozottabb, optimistább és energikusabb lesz;
  • elsajátíthatja az öngyógyítást és a pszichikus gyógyítást;
  • könnyen lefogyhat, leszokhat a dohányzásról;
  • kreativitása fokozódik; jobbá teheti házasságát;
  • kifejlesztheti hatodik érzékét.

Hogy hosszú távon mit eredményez az agykontroll elsajátítása, arról sokat elárul a magyar Agykontroll-alapítvány tudományos felmérése, melynek során 1008 olyan magyar ember írta meg névtelenül tapasztalatát, akik átlagosan két és fél éve végezték el 4 napos kurzusunkat.

Kiderült, hogy azóta átlagosan 55,1%-kal ritkábban szorultak orvosi kezelésre, 62%-kal kevesebb gyógyszert kellett bevenniük, általános egészségi állapotuk szubjektív értékelésük szerint 57%-osról 84%-osra, energiaszintjük 50%-osról 85%-osra, hangulatuk pedig 48%-osról 88%-osra javult.

A módszer alkalmas:

• a stressz levezetésére,
• alvászavar megszüntetésére,
• ébresztőóra nélküli, időzített ébredésre,
• élénkítőszer nélküli felfrissítésre (például autóvezetéskor),
• a fejfájások 90%-ának és a migrénnek gyógyszer nélküli elmulasztására,
• a minket foglalkoztató kérdések, bölcsebb tudatalattink és az úgynevezett kollektív tudattalan bevonásával történő megválaszolására,
• a memória fejlesztésére,
• gyorsabb és hatékonyabb tanulásra,
• a jó döntéshozatal megkönnyítésére,
• céljaink elérésére (magunk és szeretteink gyógyulását is beleértve),
• a fájdalom és a vérzés gyors uralására,
• szokásaink (pl. dohányzás, alkoholizálás, túlzott evés, lustaság, rendetlenség) akaraterő és kínlódás nélküli megváltoztatására,
• gyerekeink és felnőtt szeretteink szavak nélküli megsegítésére,
• a misztikusnak hitt, ám valójában természetes és hasznos intuíció avagy megérzőképesség rendkívüli fokozására.

Egy egyszerű agykontroll módszer:

Mindenki szeretne valami elérni életében; sikert megbecsülést, vagy éppen boldogságot. Bár néha teljesen kilátástalannak tűnik egy-egy elhatározás, semmi sem megvalósíthatatlan, minden a döntésen múlik.

A siker öt lépése:

1. Döntsd el pontosan mit szeretnél, ha kell, írd le egy papírra!
2. Győződj meg róla, hogy célodat egyértelműen, minden kétségtől mentesen fogalmaztad meg (Ne szerepeljen benne feltételes mód!)
3. Bizonyosodj meg róla, hogy valóban erre vágysz-e, hiszel-e benne, s vannak-e elvárásaid ezzel kapcsolatban. Ha valóban hiszed, hogy megtörténhet amit el szeretnél érni, a következő lépés:
4. Hidd el, hogy megérdemled amit szeretnél! Mindegy, hogy egy egyszerű tárgyra, vagy valamilyen komolyabb dologra vágysz, amíg nem hiszed el, hogy valóban megérdemled, nem fogod elérni.
5. Naponta többször is tölts el néhány percet relaxálással. Közben képzeld magad elé célodat! Amíg egy parányit is kételkedsz, csekély a megvalósulás esélye. Ha azonban kellő ideig végzed a gyakorlatot, célodat biztosan eléred.

Az agykontroll nem csak nagyobb célok elérésére alkalmas.

Segít a villámolvasás elsajátításában, a tananyagok könnyebb elsajátításában, s a test megerősítésében. Bár a hit sokat segít a célok elérésében, a módszert bárki elsajátíthatja, csupán egy kevés időráfordítást igényel.

Az agykontroll megalapítója, José Silva

Jósé Silva volt az agykontroll módszerének megalkotója, s hazánkban is az ő művei keltek el legnagyobb példányszámban.

José Silva. Kép: josesilvaandyoursynchrodestiny.com
José Silva. Kép: josesilvaandyoursynchrodestiny.com

Silva egyébként Rudolf Steiner, a híres-hírhedt antropozófus és spiritiszta nyomán, az ötvenes években kezdte alkalmazni a hipnózisnak azt a formáját, melyet később agykontrollnak (mind control) nevezett.

Előbb Isabel nevű kislányán, majd önmagán gyakorolt. Később nyilvánosság elé lépve kezdett “látnokokat képezni”. Parapszichológiai kutatásait 1944-ben kezdte meg Texas-ban. Mintegy 28 éven át végzett kísérleteket, melyek elsődleges célja az intelligencia növelése volt.

Később ráébredt, hogy módszere ennél sokrétűbb, s az élet minden területére kiterjed. Először 1966-ban tartott egy nagy sikerű előadást, ezt követően pedig módszere az egész világban elterjedt, és sikert sikerre halmozott.

Bár eleinte kétkedve fogadták, az első próbák után egyre többen alkalmazták ezt a könnyen elsajátítható módszert.

Nemcsak a nyugtató- és agyműködést serkentő tablettákat helyettesíti, de aki egyszer elsajátítja ezt a módszert, az óracsörgést is egy életre elfeledheti.

Fontos eleme a relaxáció, mely a mindennapos stresszt is csökkenti. A módszer egyszerűen saját döntéseinken alapul. Ha megtanuljuk saját gondolataink formálását, számtalan negatív érzés azonnal megszűnik.

Az agykontroll Magyarországon

Idehaza egyetlen ember indította útjára 15 éve és tartja azóta is kézben az amerikai elektroműszerész, Jose Silva által kifejlesztett relaxációs technikát, az agykontrollt.

Dr. Domján László 1989-ben szerzett tudomást a módszerről nővérétől, aki Ausztráliából küldte neki az agykontrollról szóló híres könyv angol eredetijét. Domján László épp a válása utáni levertségtől szenvedett, ezért is gondolt matematikus nővére arra, hogy segít neki.

Azt írta: „Lacikám, tudom, hogy hihetetlen, mégis igaz!” Laci nem volt rest, és nekiállt az olvasásnak, majd harminc oldal után el akarta hajítani a könyvet. De mivel rendkívül intelligens nővére hívta fel rá a figyelmét, mégiscsak végigolvasta. Fellelkesedett, és kinyomozta, hogy a magyar határhoz legközelebb Genfben lehet elvégezni a tanfolyamot angolul. Saját bőrén tapasztalhatta, hogy a technika valóban csodákat tesz.

Itthon bátyja és sógornője közreműködésével lefordította a könyvet, de egyetlen kiadó sem volt hajlandó kiadni.

Erre kiváltotta a vállalkozói igazolványt, felvett egymillió forint kölcsönt, és magánúton jelentette meg, 30 ezer példányban. Forgalmas parkolókban Trabantjából árulta a kötetet, naponta fél tucatot vettek belőle.

Ám „alfa-állapotban” jött az ötlet, levelet kell írni Vitray Tamásnak. A neves tévés 1989 novemberében meg is hívta Domjánt a Tele-fere című műsorába, amelyben a belgyógyász-reumatológus kandidátus az egész országnak beszámolhatott az agykontrollról.

Másnap hosszú sorok álltak a Trabantnál, a könyv bombasiker lett. Domján és testvérei az USA-ban kitanulták az oktatást, magával Silvával is találkoztak, és 1990. október 21-én elindították a hazai agykontrolltanfolyamokat.

Azóta mintegy 160 ezer felnőtt és harmincezer gyermek végezte el.

Az egész világon több mint száz országban honosodott meg a technika, és mintegy 17 millióan sajátították el. Idehaza immár három éve hivatalosan is elismert tanfolyam pedagógusoknak, egészségügyi szakdolgozóknak és orvosoknak.

Az előbbi két csoportnak 40 pont jár érte, az utóbbinak 25 pont. – Szinte naponta kapom a leveleket olyan emberektől, akikről már lemondtak az orvosok, de az agykontrollal sikerült meggyógyulniuk vagy jelentős javulást elérniük – mondta lapunknak Domján László. – Természetesen az agykontroll nem helyettesít semmiféle orvosi kezelést, de nagy mértékben hozzájárul a gyógyuláshoz. Elképesztő, hogy mi mindenre képesek azok az emberek, akik a bennük szunnyadó képességeket fel tudják ébreszteni.

Se szeri, se száma a csodával határos eseteknek, amelyekről hétköznapi emberek vallanak másfél évtizede. – Ám aki nem gyakorol, nem edzi az elméjét lehetőleg naponta, igazán nagy eredményre nem számíthat – hangsúlyozza Domján László, aki ideje nyolcvan százalékát a technika hazai és külföldi oktatásával, a budapesti Agykontrolliroda vezetésével és könyvkiadással tölti.

– Az agykontroll egyik lényeges tanítása, hogy csak azt tudjuk elérni, amire nagyon vágyunk és amiről el is hisszük, hogy megvalósulhat. Az elme ellazult, könnyen befolyásolható állapotában, ahogy mi mondjuk, „alfában”, arra programozzuk magunkat, amit nagyon szeretnénk.

Ellenben ha valaki sokat kesereg, panaszkodik, szabályszerűen ráhangolja magát a kudarcra, mivel a tudatalattija a kishitű sopánkodást is parancsnak veszi. Ha valaki nem hisz abban, hogy egészséges lesz, jóval kisebb az esélye a gyógyulásra, de ezt agykontroll nélkül is mindenki nagyon jól tudja. Végső soron arról van szó, hogy gondolatainkkal, képzeletünkkel is alakítjuk a valóságot.

[Forrás: Nana]

Az agykontroll vallási vonatkozásai

Az agykontroll nem egy spirituális tevékenység, nem kapcsolódik egyetlen valláshoz sem. Ateista ember ugyanúgy megtanulhatja elméje hatékonyabb használatát, mint az istenhívő, ahogy világnézetétől függetlenül mindenki megtanulhat például úszni is. Egyszerűen arról szól, hogyan lehetünk úrrá saját testünkön, s hogyan irányítsuk testünk olyan folyamatait, mint a stressz, vagy éppen a memória.

Gál Péter római katolikus lelkipásztor, New Age-kutató szerint az agykontroll – eredetét, gyakorlatát és célját tekintve – idegen a kereszténységtől.

Bár az agykontrollosok nem szívesen beszélnek róla – Domján László kifejezetten tagadta -, a mozgalomnak jól kivehető metafizikai-vallási háttere van – állítja a lelkipásztor. Silva könyveiből kitűnik, hogy pszichotechnikáját a keleti vallások meditációs gyakorlataiból és a mágiából állította össze a mai parapszichológiai keresletnek megfelelően.

Silva a reinkarnációt hirdeti, s egy személytelen transzcendens létezőben hisz, amelyet Magasabbrendű Intelligenciának nevez. Erre az intelligenciára az agykontrollos rákapcsolódik, hogy erőt és indíttatást nyerjen. Az agykontrollosok, megváltozott tudatállapotban, úgynevezett tanácsadókkal kommunikálnak. A lelkipásztor több esettanulmány alapján állítja, hogy ezek valójában a Bibliában démonoknak nevezett szellemi lények.

Gál Péter lelkigondozói tevékenysége során több olyan agykontrollossal találkozott, akit a tanácsadókkal való kapcsolat egy idő után szorongásos tudatzavarba, depresszióba hajszolt. Ezeknek az embereknek visszatérő, gyötrő hallucinációik voltak.

Gál Péter hangsúlyozza, hogy az agykontrollra jelentkező a keleti miszticizmusba illő beavatási rítusokon és lélektani szituációkon mehet át. Az agykontroll azonban elsősorban üzlet, és e világi javakra koncentrál – ellentétben a keresztény tanítással. Jézus Krisztus a Szentírásban megtiltotta, hogy az isteni ajándékot valaki pénzért közvetítse.

[Forrás: Magyar Nemzet, 2000. Január 8. – Balavány György: Az agyad nem tűnik el, csak átalakul]

Szerző: Tarr Dániel

Kiegészítette: Dr. Peter T. Sinclair

Forrás: tarrdaniel.com

Borítókép: medium.com

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
Previous articleA bőség megvalósításának művészete 2. 4+1 könnyed bőségteremtő gyakorlat Neked
Next articleRégészek ráleltek az ősi etruszk bőségistennő nevére