Miről akarsz ma tanulni?
< All Topics
Print

Az aspektus az asztrológiában

Az aspektus az a szög, amelyet a bolygók egymással és más fontos pontokkal (pl. Ascendens, Medium Coeli, Descendens, Imum Coeli) képeznek a horoszkópban. Az aspektusok azt mutatják meg nekünk, hogy a bolygók milyen kapcsolatban állnak egymással és hogyan befolyásolják életünket1. Az aspektusok alapján meg tudjuk határozni, hogy milyen időszakokban várhatók változások, fejlődések vagy kihívások.

Az aspektusokat fokban és percben mérik az ekliptikai hosszúság alapján1. Minél pontosabb egy aspektus, annál erősebb vagy dominánsabb hatása van. Az asztrológiában többféle aspektust különböztetünk meg, de általában öt fő csoportra osztjuk őket: konjunkció, szextil, kvadrát (négyzet), trigon és oppozíció.

A főbb aspektusok jelentése

A főbb aspektusok azok, amelyek 30°-os lépésekben osztják fel a zodiákust2. Ezek az alábbiak:

Konjunkció

A konjunkció akkor keletkezik, amikor két bolygó ugyanabban a jegyben állnak egymás mellett2. Ez azt jelenti, hogy a bolygók energiái egyesülnek és összehangolódnak. A konjunkció általában pozitív hatású: erősíti a bolygók tulajdonságait és lehetőségeket nyit meg2. Például ha valaki Nap-Vénusz konjunkcióval rendelkezik, akkor nagyon vonzónak és karizmatikusnak hat másokra.

Szextil

A szextil akkor jön létre, amikor két bolygó 60°-os szöget alkotnak egymással2. Ez azt jelenti, hogy a bolygók energiái támogatják egymást és harmonikusan működnek együtt. A szextil általában kedvező hatású: tehetséget és könnyedséget ad a bolygók területein2. Például ha valaki Merkúr-Mars szextillel rendelkezik, akkor nagyon jó kommunikátornak és vitázónak bizonyulhat.

Kvadrát (négyzet)

A kvadrát akkor alakul ki, amikor két bolygó 90°-os szöget képeznek egymással2. Ez azt jelenti, hogy a bolygók energiái ellentétesek vagy összeütköznek. A kvadrát általában negatív hatású: feszültséget és konfliktust okoz a bolygók területein2. Például ha valaki Hold-Szaturnusz kvadrátot tartalmaz horoszkójpánál , akkor nehézségei lehetnek az érzelmek kifejezésében vagy elfogadásában.

Trigon

A trigon akkor jön létre, amikor két bolygó 120°-os szöget alkotnak egymással2. Ez azt jelenti, hogy a bolyg ók energiái harmonizálnak és együttműködnek. A trigon általában pozitív hatású: sikert és szerencsét hoz a bolygók területein1. Például ha valaki Nap-Jupiter trigonnal rendelkezik, akkor nagyon optimista és bőkezű lehet.

Oppozíció

Az oppozíció akkor keletkezik, amikor két bolygó 180°-os szöget alkotnak egymással1. Ez azt jelenti, hogy a bolygók energiái ellentétesek vagy szemben állnak. Az oppozíció általában negatív hatású: egyensúlyhiányt és küzdelmet okoz a bolygók területein1. Például ha valaki Vénusz-Plútó oppozícióval rendelkezik, akkor nehézségei lehetnek a szerelmi életében vagy az értékrendjében.

Egyéb aspektusok

A főbb aspektusok mellett léteznek más aspektusok is, amelyek kisebb szögintervallumokat jelölnek. Ezeket nevezzük kisebb vagy mellék aspektusoknak. Ezek közül néhány a következő:

Fél-szextil

A fél-szextil akkor jön létre, amikor két bolygó 30°-os szöget alkotnak egymással2. Ez azt jelenti, hogy a bolygók energiái nem igazán illeszkednek egymáshoz. A fél-szextil általában semleges hatású: apró változásokat vagy korrekciókat jelez a bolygók területein2.

Kvinkunx

A kvinkunx akkor alakul ki, amikor két bolygó 150°-os szöget képeznek egymással2. Ez azt jelenti, hogy a bolygók energiái teljesen összeegyeztethetetlenek. A kvinkunx általában negatív hatású: stresszt és zavart okoz a bolygók területein2.

Az aspektusok összefoglalása

Az aspektusok az asztrológia fontos elemei, amelyek segítenek nekünk megérteni, hogy milyen kapcsolatban állnak egymással a horoszkopunkban lévő bolygók. Az aspektusok megmutatják nekünk, hogy milyen erősségű és minőségű az adott kapcsolat: harmonikus vagy konfliktusos, pozitív vagy negatív. Az aspektusok segítségével felismerhetjük saját erősségeinket és gyengeségeinket, valamint azt, hogy milyen időszakokban várhatunk változásokat vagy fejlődéseket.

Források:

3: https://en.wikipedia.org/wiki/Astrological_aspect

1: https://cafeastrology.com/articles/aspectsinastrology.html

2: https://www.liveabout.com/the-opposition-aspect-206531

Table of Contents