Miről akarsz ma tanulni?
< All Topics
Print

Az aszcendens az asztrológiában

Az aszcendens (röviden AC) az a csillagjegy, amely a keleti horizonton felkel a születés pillanatában. Az aszcendens meghatározza az egyéni horoszkópot és annak első házát, amely a személyiséget, az egészséget, a vitalitást és még a külső megjelenést is jelképezi1. Az aszcendens azt mutatja meg nekünk, hogyan reagálunk környezetünkre és embertársainkra. Azt is elárulja nekünk, hogyan hatunk másokra és hogyan érzékelnek minket2.

Az aszcendens kiszámításához nemcsak a születés helye, hanem a pontos időpontja is szükséges. Mivel a Föld tengelyforgása miatt ez a jegy körülbelül két óránként változik1, ezért fontos tudni az órát és percet is. Ha nem tudod az aszcendensedet, akkor használhatod ezt az online kalkulátort: https://tarsasag.org/ascendant-calculator

Az aszcendens hatása a csillagjegyeire

Az aszcendens alapvetően befolyásolja azt, hogy milyen jegyekkel vagyunk kompatibilisek vagy ellentétesek. Általánosságban elmondható, hogy azonos elemű (tűz, föld, levegő vagy víz) jegyek jól kijönnek egymással, míg ellentétes elemű jegyek konfliktusokat okozhatnak2. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden kapcsolat eleve el van ítélve vagy garantáltan sikeres lesz attól függően, hogy milyen jegyek érintettek benne. Mindig figyelembe kell venni az egyén sajátosságait és más bolygóállásokat is.

Tűz elemű jegyek: Kos (Aries), Oroszlán (Leo), Nyilas (Sagittarius)

A tűz elemű jegyek dinamikusak, lelkesek és szenvedélyesek. Az ilyen aszcendensek szeretik az izgalmakat és a kihívásokat. Nagyon magabiztosak és vezető szerepre törekednek. A tűz elemű jegyek között jó a harmónia: mindannyian szeretik az akciót és a spontaneitást. A levegő elemű jegyekkel is jól kijönnek: mindketten intelligensek és kommunikatívak. A föld elemű jegyekkel viszont nehezebben találják meg a közös hangot: túl unalmasnak vagy merevnek tartják őket. A víz elemű jegyekkel pedig konfliktusba kerülhetnek: túl érzelmesnek vagy érzékenynek látják őket.

Föld elemű jegyek: Bika (Taurus), Szűz (Virgo), Bak (Capricorn)

A föld elemű jegyek praktikusak, megbízhatóak és kitartóak. Az ilyen aszcendensek szeretik a rendet és a stabilitást. Nagyon realisztikusak és célorientáltak. A föld elemű jegyek között jó az összhang: mindannyian szeretik a biztonságot és a hagyományokat. A víz elemű jeg yekkel is harmonikus a kapcsolat: mindketten érzékenyek és gondoskodók. A levegő elemű jegyekkel azonban nehezen értik meg egymást: túl távolságtartónak vagy felületesnek ítélik őket. A tűz elemű jegyekkel pedig feszültség alakulhat ki: túl hevesnek vagy önzőnek találják őket.

Levegő elemű jegyek: Ikrek (Gemini), Mérleg (Libra), Vízöntő (Aquarius)

A levegő elemű jegyek intelligensek, kommunikatívak és kreatívak. Az ilyen aszcendensek szeretik az új információkat és ötleteket. Nagyon nyitottak és barátságosak. A levegő elemű jegyek között jó a kommunikáció: mindannyian szeretnek beszélgetni és vitatkozni. A tűz elemű jegyekkel is jól kijönnek: mindketten lelkesek és dinamikusak. A víz elemű jegyekkel viszont problémák adódhatnak: túl érzelgősnek vagy irracionálisnak látják őket. A föld elemű jegyekkel pedig ellentétbe kerülhetnek: túl konzervatívnak vagy unalmasnak tartják őket.

Víz elemű jegyek: Rák (Cancer), Skorpió (Scorpio), Halak (Pisces)

A víz elemű jegyek érzékenyek, intuitívak és empátiások. Az ilyen aszcendensek szeretik az érzelmeket és a mélységet. Nagyon odaadóak és gondoskodóak. A víz elemű jegyek között jó az együttérzés: mindannyian képesek átérezni mások fájdalmát vagy örömét1A föld elemű jegyekkel is jól harmonizálnak: mindketten szeretik a biztonságot és a stabilitást1. A levegő elemű jegyekkel viszont nehézségekbe ütközhetnek: túl hidegnek vagy közömbösnek érzik őket1. A tűz elemű jegyekkel pedig konfliktusba kerülhetnek: túl agresszívnak vagy durvának látják őket.

Az aszcendens összefoglalása

Az aszcendens az egyén sajátosságait mutatja meg nekünk, amely befolyásolja azt, hogy hogyan reagálunk a külvilágra és hogyan hatunk másokra2Az aszcendens segít nekünk megérteni, hogy milyen erényeink és hibáink vannak, valamint hogy milyen kapcsolatokban érezzük magunkat jól. Az aszcendens nemcsak a személyiséget, hanem a fizikai megjelenést is befolyásolja2.

Ha többet szeretnél megtudni az aszcendensről vagy más asztrológiai témáról, látogass el a https://tarsasag.org oldalra! Itt találhatsz cikkeket, horoszkópokat és tanfolyamokat is.

Források:

1: https://www.astrology.com/elements/water

2: https://www.allure.com/story/zodiac-signs-elements-fire-earth-air-water

Table of Contents