Miről akarsz ma tanulni?
< All Topics
Print

A születési képlet az asztrológiában

A születési képlet (más néven natal chart vagy radix) egy olyan diagram, amely megmutatja a bolygók és más égitestek helyzetét a születés pillanatában1. A születési képlet segítségével feltárhatjuk egyéniségünk, sorsunk és fejlődésünk titkait. A születési képlet egyedi és egyéni: nincs két ugyanolyan horoszkóp.

A születési képlet elkészítéséhez három adatra van szükség: a születés pontos időpontjára, helyére és dátumára. Ezek alapján meghatározható az Ascendens (az a csillagjegy, amely a keleti horizonton felkel a születéskor), a Medium Coeli (az égbolt legmagasabb pontja) és a bolygók házakba való beosztása1. A házak 12 részre osztják fel az égboltot, és különböző életterületeket jelölnek. Ha nem tudod ezeket az adatokat, akkor használhatod ezt az online kalkulátort: https://tarsasag.org/birth-chart-calculator

A bolygók jelentése a születési képletben

A bolygók azt mutatják meg nekünk, hogy milyen energiák hatnak ránk és hogyan fejezzük ki magunkat2. A bolygók mindegyike egy-egy istenséghez kapcsolódik az asztrológiai hagyományban, és ezáltal bizonyos tulajdonságokkal rendelkezik. A bolygók helyzete a csillagjegyekben befolyásolja azt, hogy milyen erősségű és minőségű ezeknek az energiáknak a megnyilvánulása.

Nap

A Nap azt mutatja meg nekünk, hogy milyen típusú emberek vagyunk alapvetően2. A Nap a lényegünket, identitásunkat és önkifejezésünket jelenti. A Nap azt is elárulja nekünk, hogy mi motivál minket leginkább és mi tesz boldoggá2. A Nap helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen stílusban nyilvánítjuk ki magunkat.

Hold

A Hold azt mutatja meg nekünk, hogy milyen típusú emberek vagyunk belsőleg2. A Hold az érzelmeinket, intuícióinkat és lelki világunkat jelenti. A Hold azt is elárulja nekünk, hogy mi nyugtat meg minket leginkább és mi tesz biztonságban2. A Hold helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen hangulataink vannak.

Merkúr

A Merkúr azt mutatja meg nekünk, hogy hogyan gondolkodunk és kommunikálunk2. A Merkúr az elménket, gondolatainkat és beszédünket jelenti. A Merkúr azt is elárulja nekünk, hogy mi érdekel minket leginkább és hogyan tanulunk2. A Merkur helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen stílusban gondolkodunk és beszélünk.

Vénusz

A Vénusz azt mutatja meg nekünk, hogy hogyan szeretünk és szerettetjük magunkat1. A Vénusz a szerelemet, a kapcsolatokat és a vonzerőt jelenti. A Vénusz azt is elárulja nekünk, hogy mi tesz minket boldoggá és elégedetté1. A Vénusz helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen típusú partnert vonzunk be.

Mars

A Mars azt mutatja meg nekünk, hogy hogyan cselekszünk és harcolunk1. A Mars az akaratot, az energiát és az agressziót jelenti. A Mars azt is elárulja nekünk, hogy mi motivál minket leginkább és hogyan küzdünk meg a nehézségekkel1. A Mars helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen stílusban cselekszünk és harcolunk.

Jupiter

A Jupiter azt mutatja meg nekünk, hogy hogyan növekszünk és fejlődünk1. A Jupiter a bőséget, a szerencsét és a bölcsességet jelenti. A Jupiter azt is elárulja nekünk, hogy mi tesz minket optimistává és lelkesévé1. A Jupiter helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen területeken van lehetőségünk a növekedésre és a fejlődésre.

Szaturnusz

A Szaturnusz azt mutatja meg nekünk, hogy hogyan korlátozzuk magunkat vagy másokat1. A Szaturnusz a felelősséget, a fegyelmet és a tanulást jelenti. A Szaturnusz azt is elárulja nekünk, hogy mi tesz minket komollyá vagy szomorúvá1. A Szaturnusz helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen területeken van szükségünk a korlátozásra vagy a tanulásra.

Az égitestek jelentése a születési képletben

Az égitestek olyan objektumok az égbolton, amelyek nem tartoznak hozzá semmilyen bolygóhoz, de fontos szerepet játszanak az asztrológiában. Ilyenek például az Ascendens (AC), a Medium Coeli (MC), az Északi Holdcsomópont (NN) vagy Lilith (LIL).

Ascendens (AC)

Az Ascendens (röviden AC) az a csillagjegy, amelyik felkel keleten abban a pillanatban, amikor megszülettél2. Az Ascendens meghatározza az első házad kezdőpontját, ami befolyásolja az összes többi háznak kezdőpontját. Az Ascendens nagyon fontos információ az asztrológiában: ez mutatja meg neked magadnak való bemutatódat másoknak – ahogyan mások látnak téged. Az Ascendens által uralt jegy hatása erős lesz rajtad – sokszor még erősebb mint nap jegyed hatása.

Medium Coeli (MC)

A Medium Coeli (röviden MC) az égbolt legmagasabb pontja abban a pillanatban, amikor megszülettél1. A Medium Coeli a tízedik házad kezdőpontját határozza meg, ami befolyásolja a karrieredet és a társadalmi helyzetedet. A Medium Coeli nagyon fontos információ az asztrológiában: ez mutatja meg neked a külvilág felé való bemutatódat – ahogyan mások tisztelnek téged. A Medium Coeli által uralt jegy hatása erős lesz rajtad – sokszor még erősebb mint nap jegyed hatása.

Északi Holdcsomópont (NN)

Az Északi Holdcsomópont (röviden NN) az a pont, ahol a Hold pályája keresztezi az ekliptikát (a Nap pályáját) észak felé haladva. Az Északi Holdcsomópont azt mutatja meg nekünk, hogy mi a lelki célunk ebben az életben. Az Északi Holdcsomópont azt is elárulja nekünk, hogy milyen területeken kell fejlődnünk és tanulnunk. Az Északi Holdcsomópont helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen tulajdonságokat kell kifejlesztenünk.

Lilith (LIL)

Lilith (röviden LIL) az a pont, amelyik jelzi a Hold legtávolabbi helyzetét Földünktől nézve. Lilith azt mutatja meg nekünk, hogy mi az árnyékoldalunk vagy sötét oldalunk. Lilith azt is elárulja nekünk, hogy mi az, amit el akarunk rejteni magunktól vagy másoktól. Lilith helyzete a csillagjegyekben megmutatja azt is, hogy milyen titkos vágyaink vagy félelmeink vannak.

A születési képlet összefoglalása

A születési képlet egy olyan térkép, amely segít nekünk felfedezni magunkat és életünket. A születési képletben láthatjuk a bolygók és az égitestek helyzetét és kapcsolódásait, amelyek befolyásolják személyiségünket, sorsunkat és fejlődésünket. A születési képlet egyedi és egyéni: nincs két ugyanolyan horoszkóp.

Ha többet szeretnél megtudni a születési képletről vagy más asztrológiai témáról, látogass el a https://tarsasag.org oldalra! Itt találhatsz cikkeket, horoszkópokat és tanfolyamokat is.

Források:

1: https://astro.cafeastrology.com/natal.php

2: https://www.astrology.com/planets

3: https://www.liveabout.com/the-opposition-aspect-206531

: https://cafeastrology.com/northnodetables.html

: https://astromundus.com/en/lilith-astrology/

Table of Contents