A békés harcos útja (Peaceful Warrior, 2006) az egyik legismertebb spirituális film.

A film alapjául szolgáló, azonos című könyv szerzője, Dan Millman valaha világhírű tornász volt. A film tekinthető egyfajta önéletrajzi ihletésű alkotásnak is, hiszen a főszereplőt ugyanúgy Dan-nek hívják, és ugyanúgy tornászként kezdte a karrierjét.

Röviden, a film Buddha tanításai hollywood-i csomagolásban. Remek motivációs film.

A film rövid szinopszisa

Dan, a rendkívül tehetséges fiatal tornász igazi hedonista módjára hajszolja az élvezeteket: élete csak versenyekből és bulikból áll, ám egy súlyos sérülés – amely egész karrierjét veszélybe sodorja – és egy véletlen találkozás Szokratésszel, a titokzatos idegennel ráébreszti, milyen keveset is tud az életről.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
A békés harcos útja - spirituális filmajánló
A békés harcos útja – spirituális filmajánló

A tragikus balesetet követő hónapokban Szokratész és egy gyönyörű lány, Joy segítségével Dan teljesen újjászületik, maga mögött hagyja zűrös múltját, és új emberré: békés harcossá válik.

Nemzet: amerikai, német
Stílus: dráma
Hossz: 120 perc
Amerikai bemutató: 2006. június 2.

Pozitívum a filmben:

Olyan alapvető spirituális tanításokat ad át, ami a modern emberek, az érzelmi gondolkodású ezoterikusok számára igazi mély bölcsességeket jelentenek.

„A halál csak egy átmenet, radikálisabb változás, mint a pubertás, de nem kell úgy kiborulni miatta.”

„Mindenféle érzelemmel találkoztam. Meghallgattam a kínból fakadó sikolyokat és a hahotákat. Minden, ami emberi, nyitva volt számomra. Mindent éreztem és értettem egyszerre. A világ elmékkel volt benépesítve, melyek mindenféle szélnél gyorsabban örvénylettek, menedéket és szabadulást keresve a változás kényszere elől, élet és halál dilemmája elől – célt, biztonságot, örömöt keresve; megkísérelve, hogy értelmet adjanak a rejtélynek. Az emberek mindenütt kavargó, elkeseredett keresésben éltek. A valóság soha nem felelt meg álmaiknak, pedig a boldogság ott volt a közelükben – ott, ahol soha nem keresték. És mindennek forrása az emberi elme volt.”

A békés harcos útja - spirituális filmajánló

„A boldogság az egyetlen képesség, ami számít. És a boldogságot nem nyerheted el; a boldogság talál meg téged, de csak akkor, ha minden másnak megadod magad.”

„Csak a dolgok emlékét látod, ezért unatkozol. Az unalom pedig az élet tudatának alapvető hiánya; az unalom az elmébe zárt tudat. Először el kell veszítened az elmédet, hogy eljuthass az érzékeidhez.”

„Ahhoz, hogy tiszteljenek, az kell, hogy tiszteletreméltóak legyenek cselekedeteid.”

Negatívum a filmben

Hollywoodi, mesterkélten színezett, ahol a látvány miatt cukorszirupos, gyakran érzelgős, mintsem szellemi. Elsősorban motiválni akar, mintsem igazi mély bölcsességeket átadni.

A film online megtekinthető

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz