Site icon Cygnus Caelestis Spirituális Társaság

Energiavámpírok ismertetőjegyei. Így védekezz az energiavámpírok ellen

Energiavámpírok léteznek. Az energiavámpírok olyan emberek, akiknek a közelében folyamatosan egyre fáradtabbnak, rosszabb kedvűnek érezzük magunkat. Mint akiből kiszívták az életkedvet.

Bár az „energiavámpír” úgy hangzik, mintha egy Twilight-könyvből származna, ez egy valós kifejezés azokra az emberekre az életedben, akik elszívják az összes energiádat (tudod, mint a vámpírok).

Mindannyian átéltük már ezt. Épp most fejeztük be a telefonbeszélgetést egy önző családtaggal, vagy búcsút intettünk egy határokat feszegető villásreggeli randevúnak, vagy befejeztünk egy megbeszélést a csevegő menedzserünkkel, és úgy érezzük, hogy… kimerültünk.

Az energiavámpírok nagyon is léteznek

Vannak emberek, akik váratlan könnyedséget és vigaszt hoznak az életedbe. Pezsegnek az energiától, gyakorlatilag áram alá helyeznek a jelenlétükkel. Aztán vannak olyanok, akiktől stresszesnek érzed magad. Vagy bűntudatot. Vagy az utolsó molekuládig kimerültnek.

Olvass tovább, hogy többet megtudj arról, hogyan viselkedik egy energiavámpír, és mit tehetsz ezután.

Energiavámpírok ismertetőjegyei. Így védekezz az energiavámpírok ellen

Mi az az energiavámpír?

Az energiavámpírok olyan emberek, akik – néha szándékosan – elszívják mások érzelmi energiáit. Az energiavámpírok bárkik lehetnek: ismerősök, családtagok vagy munkatársak, akik szó szerint elszívják az életkedved.

Ha megtanulod, hogyan ismerd fel ezt a mérgező viselkedést, és hogyan reagálj rá, az segíthet megőrizni az energiádat, és megóvhatod magad rengeteg érzelmi – és fizikai – szenvedéstől.

Így ismerjük fel az energiavámpírokat

Bármilyen formát öltenek is, az energiavámpíroknak egy dolog közös: nem képesek saját életerejüket pozitív módon létrehozni vagy fenntartani.

Az te hajlandóságodból táplálkoznak, hogy odafigyelj rájuk és gondoskodj róluk, kimerülve és túlterhelten hagyva téged. Ne érts félre: mindannyian számítunk a barátainkra, családtagjainkra és munkatársainkra, hogy átsegítsenek minket a nehéz időkön – és ezek nagyon nehéz idők.

A támogató köreink biztosítják számunkra az érvényesítést, a bátorítást és az energiát, amire szükségünk van a folytatáshoz. És amikor arra kérnek minket, hogy támogassunk másokat, akkor mi is ott lehetünk számukra.

Az energiavámpírok 6 típusa

Az energiavámpíroknak többféle típusa létezik. Ami közös bennük, az az, hogy viselkedésük milyen erőteljesen képes befolyásolni egy másik ember érzelmi állapotát. Az energiavámpírok az érzelmi energiádból táplálkoznak. Ha pedig szomorú vagy feldúlt vagy, az energiakészleteid fogynak.

  1. Van a hibáztató, aki mindenki másra hárítja a felelősséget anélkül, hogy valaha is felelősséget vállalna. A világ mindig ellene van, és minden szörnyűséget elmesél, ami vele történt, és minden vélt sérelemben fetreng.
  2. A hibáztató ezzel szemben végtelen adag bűntudatot osztogat. A bűntudatot keltők a szégyent használják arra, hogy elérjék, amit akarnak.
  3. Az irigy méhek soha nem tudnak őszintén boldogságot érezni más iránt.
  4. Aztán ott vannak a bizonytalanok, akik lehúznak másokat az alacsony önbecsülésük szintjére.
  5. A vidámsággyűlölők úgy tűnik, képtelenek az öröm befogadására. A zsarnokok eltapossák a kisembereket, hogy felemeljék az egójukat.
  6. A nyafogók, a pletykálók, a drámakirálynők, akik azt állítják, hogy majdnem belehaltak a magas lázba, vagy a szomszéd, aki az érzelmek szélsőségeiben él – neki az élet hihetetlenül jó vagy borzasztóan rossz, és erről folyamatosan tájékoztat, akár érdekel, akár nem.

És a lista folytatható…

Az energiavápírok hajlamosak pletykálkodni. Kép: SHVETS production

Az energiavámpírok úgy viselkednek, mint egy mártír

Az energiavámpírok a problémáikat egyenesen mások vállára helyezik. Nem vállalnak felelősséget azért, hogy ők maguk is hozzájárulnak a nehézségeikhez.

Az energiavámpírok a jó természetedet használják ki ellened

Az érzékeny és együttérző emberek az energiavámpírok elsődleges célpontjai. Ön meghallgatást, jó szívet és végtelen energiát kínál.

Az energiavámpírok a bűntudatot vagy ultimátumokat használnak

Az energiavámpírok gyakran támaszkodnak a bűntudatkeltésre, hogy elérjék, amit akarnak. Tudják, hogy a szégyen nagyszerű fegyver az együttérző és gondoskodó emberek ellen.

Az energiavámpírok társfüggők

A társfüggőség egy olyan kapcsolattípus, ahol minden cselekedet arra irányul, hogy a másik egyénből egy bizonyos reakciót váltson ki.

Az energiavámpírok kritizálnak vagy zsarnokoskodnak

Az energiavámpírok alapjában véve gyakran bizonytalanok. Embertelenítő taktikákat és kritikákat alkalmazhatnak, hogy a „prédájukat” is bizonytalanságban tartsák.

Az energiavámpírok megfélemlítenek

Egy lépéssel távolabb a kritizálástól vagy a megfélemlítéstől, a megfélemlítés egy olyan eszköz, amelyhez néhány energiavámpír akkor folyamodik, amikor érzelmi táptalajt kell felkavarniuk.

Hogyan értékeljük át a kapcsolatainkat

A helyzet az, hogy a kapcsolatok mindig energiacseréből állnak.  Egy energiavámpírnak egyáltalán nem kell ellenségnek lennie – lehet, hogy ő a legszórakoztatóbb barátod.

Azt azonban, hogy valaki energiavámpír lehet, onnan tudod megmondani, ha minden vele való interakció után kimerültnek érzed magad. Hajlamosak a drámaiságra, a szűkölködésre és a magas karbantartási igényre.

Amikor a kapcsolatok egészségesek, akkor az adás és a kapás egyensúlyban van.

Az energiavámpírok feszültséget kelthetnek, folyamatos vitákat generálhatnak. Kép: Yan Krukov 

Nárcisztikusok, machiavellisták és szociopathák: nem energiavámpírok

Nem mindenki, akinek nárcisztikus vonásai vannak, vagy aki élvezi, hogy ő a társaság középpontja, minősül feltétlenül energiavámpírnak. Ezek általában csak önző emberek, és kissé (vagy nagyon) manipulatívak.

A „manipulatív hármas”, azaz a nárcisztikus, a machiavellista és a szociopatha (régebben: pszichopatha) nem minősülnek energiavámpírnak, mert amit tesznek, azt jellemzően tudatosan teszik, a hatalomért.

Az energiavámpír energiát akar, életerőt. A „manipulatív hármas” pedig hatalmat.

Így védekezzünk az energiavámpírokkal szemben

Az alábbi ötletek nem biztos, hogy mindenki számára működnek. Próbáld ki őket, és alakítsd ki a megközelítésedet, amíg képes nem leszel úgy érezni, hogy irányítasz és védett vagy. Lehet, hogy kicsiben kell kezdenie, néhány területre összpontosítva, majd bővíteni.

Határok meghúzása

Bár ezt eleinte talán könnyebb mondani, mint megtenni, de ki lehet és ki is kell alakítanod az életed olyan területeit, ahová nem engedsz be egy energiavámpírt. Húzd meg a határaidat! Tudd, hogy milyen típusú tevékenységek működnek jól, és melyek nem, és tervezzen ennek megfelelően.

Ne egyezz bele olyan társasági eseményekbe, mint a vacsora vagy a kávézás. Lehet, hogy ebédelni vagy kávézni elmenni még elviselhető, de meghívni az illetőt a házadba már túlzás.

Kerüld a hétvégi kirándulásokat és más hosszabb rendezvényeket, ahol jelen lesz. Határozd meg a kezdési és befejezési időpontokat. A munkahelyeden úgy korlátozhatod a kettőtök közötti interakciókat, hogy nem egyezel bele ebédekbe, és nem állsz meg az asztalánál csevegni.

Állítsa be az elvárásait

Egy energiavámpírt nem tudsz megjavítani, de átformálhatod a velük kapcsolatos elvárásaidat. Kerüld el, hogy a lelkedet annak a személynek hordozd, hogy megvédd magad a csalódástól, ha nem találkozik veled azzal a megértéssel, amit keresel.

Ez magában foglalhatja azt is, hogy elzárja az érzelmi szelepét, és nem ad tanácsot, amikor a problémáikat önnél fejtik ki. Ez azt is jelentheti, hogy nem használhatod őket semmiféle érzelmi levezetésként sem. Ők ugyanis viszonozni akarják majd.

Így védekezzünk az energiavámpírokkal szemben

Ne adj nekik esélyt egy hüvelyknyit sem

Ha az energiavámpír telefonál, beugrik, vagy SMS-t ír, ne adj neki teret. Maradj semleges. Amikor valaki elkezdi nyomogatni a gombjaidat, és te elkezdesz sistergőzni belül, akkor döntsd el, hogy nem reagálsz.

Ajánlj fel egy kifogást – „túl fáradt vagyok” vagy „túl elfoglalt vagyok” megteszi. Maradj higgadt, nyugodt és összeszedett, amikor egy energiavámpírral állsz szemben.

Amikor egy energiavámpír megpróbál megcsapolni, mondd azt neki, hogy nagyon fáradt vagy. Mondhatod azt is, hogy terveid vannak, vagy hogy nem érzed jól magad. Nem baj, ha nem hívod meg az embereket, hogy kapcsolatba lépjenek veled. És az is rendben van, ha nemet mondasz az embereknek.

Ha folyamatosan kifogásokkal találkoznak, és nem kapják meg a szükséges érzelmi energiát, máshol fognak keresni.

Óvd az érzelmi kapacitásaidat

Az energiavámpírok nonverbális jelzésekkel tudják, ha valakit a horgukra akasztanak. Az arckifejezésed, az, ahogyan előrehajolsz, ahogyan összekulcsolod a kezed – egy energiavámpír ezeket a befektetésed jeleinek veheti. Ismerd fel, ha a szavai vagy a tettei elfogadhatatlanok. Ne adj nekik engedélyt arra, hogy elszívják az energiádat.

Ha ehelyett kőkemény válaszokat adsz, és csak rövid nyilatkozatot adsz a kérdéseikre, nem nyitod meg magad a követeléseiknek, és az energiádat magadnak tartogathatod. Tegyél egy lépést hátra, és helyezd perspektívába a szavaikat vagy tetteiket. A viselkedésük róluk árulkodik, nem rólad.

Zárd ki őket teljes mértékben

A legtöbb esetben megvan a szabadságod arra, hogy teljesen kiváltsd ezt a személyt az életedből. Ha nem olyan valaki, akit nem tudsz elkerülni (például egy főnök vagy egy családtag), szakítsd meg a kapcsolatot az illetővel.

Ez drámainak tűnhet, de ne feledje, hogy végső soron saját magát védi. Kommunikáljon a lehető legkevesebbet, és használja a technológiát az előnyére.

Használd az energiádat, és hozz létre egy energiapajzsot magad körül

A saját finom energiád egy részét is felhasználhatod, hogy ellensúlyozd az energiavámpír hatásait. Vizualizálj magad köré egy védő fehér fényt: egy energiapajzsot.

Még mindig hallod azt a személyt, aki kiabál veled, vagy hibáztat téged, vagy a szférádba nyomul, de már nem fog olyan zsigeri módon beléd vágni. Létrehoztál egy pufferzónát, ahol a negatív hatásai eloszlanak

Exit mobile version