A reinkarnáció során leszülető tudatrész nem szakad el önmagától. Kép: Enrique Meseguer
A reinkarnáció során leszülető tudatrész nem szakad el önmagától. Kép: Enrique Meseguer
Az érzelmi intelligencia, az EQ ugyanolyan fontos, mint az IQ - mert ezáltal vagyunk képesek a társas helyzeteket megoldani.

Írásunkat immáron egy közel 7 és fél perces hangzócikk formájában is meghallgathatod, kattints ide:

Ugye te is úgy gondolod, hogy attól még, hogy valakinek magas az IQ-ja, még nem jelenti azt, hogy az adott illető sikeres és boldog életet él?

Azt ugyanis, hogy hogyan viselkedünk másokkal, mi alapján hozzuk meg a személyes döntéseinket, legfőképpen az érzelmi intelligenciánk, az EQ-nk befolyásolja.

Segítségképpen egy ismert külföldi pszichológus írásai alapján összegyűjtöttünk 12 olyan jelet, amelyek alapján te is eldöntheted, hogy a magas EQ-jú emberek táborába tartozol-e.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
11+1 árulkodó jele a magas érzelmi intelligenciának
11+1 árulkodó jele a magas érzelmi intelligenciának

1. Önismeret

Saját gyengeségeinket és erősségeinket ismerni kell ahhoz, hogy gond nélkül élhessük az életünket. Ha beismered, hogy valamiben az átlag alatt teljesítettél, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy bele is nyugodtál.

Sőt, sokkal inkább arra utal, hogy tisztában vagy vele, min kéne még dolgoznod, miben kellene fejlődnöd. Az erősségeidet pedig az élet minden területén az előnyödre fordíthatod.

2. Magabiztosság

Attól, hogy biztos vagy magadban, még nem leszel beképzelt és nagyképű! A magabiztosság inkább arra vonatkozik, hogy jól tudod kezelni az olyan helyzeteket is, amelyekben kritizálnak téged, vagy sértegetnek.

Egy magabiztos ember ugyanis nem veszíti el ennek hatására az önbecsülését, és nem is támadással reagál.

3. Képes vagy felülemelkedni a haragodon, és elengeded a hibákat

Egy magas EQ-val rendelkező ember nem a múltban él. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a múltbéli hibáidat el kellene felejtened!

Sokkal inkább azt jelenti, hogy tanulsz belőlük, és igyekszel többé nem elkövetni ugyanezen hibákat. Ez érvényes a haragra is.

A magas érzelmi intelligenciájú embereket is érik sérelmek, őket is bántják, de nem dédelgetik évekig harcra és bosszúra készen haragjukat, és nem annak alapján élik az életüket!

4. Kíváncsiság

Teljesen mindegy, hogy befelé forduló, vagy nyitott ember vagy, ha magas az érzelmi intelligenciád, akkor mindenképpen nyitott szemmel jársz a világban, és kíváncsi vagy rá, hogy mi történik körülötted.

Azt pedig már mondani sem kell, hogy a kíváncsiság és az empátia bizony szorosan összefüggnek, és hogy az empátia is a magas érzelmi intelligenciájú emberek jellemzője. Ugye?

5. Nem félsz a változásoktól

Ha valamilyen változás következik be az életünkben, akkor ahhoz, hogy az adott helyzetből a lehető legtöbbet hozhassuk ki, muszáj rugalmasan reagálnunk.

A magas EQ-jú emberek ennek megfelelően nem ijednek meg a változásoktól, és nem önti el őket a félelem sem. Sokkal inkább új lehetőségeket és kihívásokat keresnek és látnak a megváltozott körülményekben.

A spirituális fejlődés, akár bármilyen más folyamat, hullámszerű jellemzőkkel bír.
11+1 árulkodó jele a magas érzelmi intelligenciának

6. Hálás vagy azért, amid van

Bár a mai világban mindenki többet, jobbat és szebbet szeretne, azért néha nem árt megállni, és vetni egy pillantást arra is, ami már a birtokunkban van. Egyes kutatók azt mondják, hogy meg kellene tanulnunk azok után a dolgok után is vágyakozni, ami már a miénk. Egy magas EQ-val rendelkező ember tisztában van vele, hogy a tökéletes nem létezik.

Ennek megfelelően abból merítenek erőt, amit már elértek, és hálásak is mindezért. A Kaliforniai Egyetem kutatói be is bizonyították, hogy azok az emberek, akik minden nap gyakorolják a hálás gondolkodásmódot, sokkal energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak. Sőt, ezzel együtt a stresszhormon szintjük is alacsonyabb!

7. Végtelen módon tudod kifejezni az érzelmeid

Mondd csak, hogy érzed magad? Milyen szavakkal tudnád ezt az állapotot leírni? Minden ember tapasztal érzéseket, de csak nagyon kevesen tudják érzékletesen megfogalmazni, hogy pontosan mit is éreznek, és még kevesebben adnak nevet is neki.

Minél jobban és pontosabban meg tudod fogalmazni, hogy mit élsz át, annál inkább leszel képes megoldást is találni a helyzetedre.

8. Spontán adsz

Feltétel nélküli szeretet? Ez nem csak a kutya-ember viszonyában kellene, hogy létezzen! Ahhoz pedig, hogy erős érzelmi kapcsolataink legyenek, tudnunk kell feltétel nélkül adni – ami nyilván nem megy a kíváncsiság, az empátia, és a többi erősség nélkül.

9. Emberismeret

Figyelem! Ez nem egyenlő az előítéletekkel! Nem arról van tehát szó, hogy egy adott emberről már ránézésből meg tudjuk állapítani, hogy mire számíthatunk tőle. Ha azonban rendelkezel kellő empátiával és kíváncsisággal, akkor könnyen felismerheted az embereket mozgató legfontosabb tényezőket.

10. Tudsz nemet mondani

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek tisztában vannak vele, hogy mikor, és hogy kell nemet mondaniuk. Még maguknak is képesek nemet mondani!

Bizonyított tény, hogy azokat az embereket, akik képtelenek nemet mondani, sokkal több stressz éri. És sokkal inkább vonzzák a mérgező hangulatú, energiavámpír embereket is.

11. Negatív gondolatok

A magas EQ-jú emberek nem ragaszkodnak a negatív gondolataikhoz. Természetesen mindenkinek vannak rossz gondolatai, de egy érzelmileg intelligens ember felismeri, és a helyén kezeli őket. Talán nem is meglepő, ha az ő boldogságukat nem befolyásolja mások véleménye.

12. Ki tudsz kapcsolni

Bármennyire is sikeres vagy a munkahelyeden, bizonyos időközönként azonban ki kell ereszteni a gőzt. Ez persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy elmész egy szórakozóhelyre és hajnalig táncolsz (persze így is lehet), hanem az is kikapcsolódás, ha kikapcsolsz magad körül minden gépet, és egy kicsit elszakadsz a technika világától és magaddal foglalkozol.

A magas EQ-jú emberek képesek kordában tartani a stressz-szintjüket, és tisztában vannak vele, hogy mikor kell egy kicsit lazítaniuk.

Forrás: inc.com

Borítókép: Allef Vinicius/Unsplash

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz