Magyarországon igenis van Halloween és Mindenszentek is. Ezekre figyelj alaposan!
Magyarországon igenis van Halloween és Mindenszentek is. Ezekre figyelj alaposan!
Halloween vagy mindenszentek? Évről évre fellángol a vita, de az igazán fontos dolgokról éppen emiatt sokkal kevesebb szó esik.

Tisztázzuk a legelején: három különböző ünnepről van szó, amik ráadásul közel 1200 éve mindhárman hivatalos ünnepei a keresztény vallásnak.

Igen, a Halloween becsületes keresztény ünnep.

Pont annyira, mint a karácsony, vagy a húsvét.

  1. Október 31. – Halloween
  2. November 1. – Mindenszentek
  3. November 2. – Halottak napja

Mi az, amire érdemes, sőt fontos odafigyelni a mostani időszakban?

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
Magyarországon igenis van Halloween és Mindenszentek is. Ezekre figyelj alaposan!
Magyarországon igenis van Halloween és Mindenszentek is. Ezekre figyelj alaposan!

Mi az a Halloween egyáltalán?

Az emberek jelentős része a fenti kérdésre a „mindenszentek amerikai módra” vagy „lehúzási próbálkozás a boltok részéről” választ adja.

Holott ez egy éppen olyan régi pogány ünnep, mint a mindenszentek, a karácsony vagy a húsvét – és ugyanaz történt velük. Az Egyház, hogy eltapossa az őshitet, beolvasztotta a birodalmi saulizmusba a „pogány” ünnepeket.

(Birodalmi saulizmusnak nevezem, hiszen Saul-Pál győzelme után a valódi kereszténység – ami egy spirituális zsidó irányzat volt eredetileg – indexre került, majd Nicea után mint „zsidózó” meg „enkratita” eretnekségnek lett bélyegezve. Nicea után a mithraizmus beolvasztásával létrejött militáns „kereszténység” teljesen hátat fordított Jeshua tanításainak, ezzel megtagadva a kereszténységet véglegesen).

Igen, a húsvét eredetileg babiloni ünnep volt: Dumuzi-Tammuz meghalt, alászállt a holtak birodalmába, majd 40. napra feltámadt.

Halloween, mindenszentek - ezekre figyelj alaposan!
Halloween, mindenszentek – ezekre figyelj alaposan! Kép: Pexels

Ez alatt a 40 nap alatt Inanna-Istár siratta kedvesét, és mert a tojás szakrális eledele volt, tilalmas volt enni ezen időszak során. A végén viszont díszesen kifestették a tojást az Igaz Fiú feltámadásának örömére (DUMU.ZID = Igaz Fiú sumer nyelven).

Dumuzi jelképállata a bárány volt, ő volt a Jó Pásztor is. A nyúl pedig termékenységet szimbolizáló állat. Most már látható, hogy Jeshua főbb szimbólumait melyik vallás melyik istenéről mintázták, ide értve a meghaló és feltámadó istenfiú szimbólumát.

A húsvétot a Babiloni fogság után vették át az izraeliták, akik a Peszach ünnepeként olvasztották be sok helyről összegyűjtött vallásukba, majd ezt a keresztények örökölték meg (elvégre zsidók voltak ők is, eszükben sem volt új vallást alapítani, ahogy Jeshua, az esszénus vándortanító is a zsidók megmentésén fáradozott).

A húsvétot a Babiloni fogság után vették át az izraeliták
A húsvétot a Babiloni fogság után vették át az izraeliták

A karácsonnyal ugyanez a helyzet: őskori napünnep. Külön érdekesség, hogy a magyar karácsony szót vették át a románok is, de a keleti szlávok is. Török szó, eredeti formája Karacsún, jelentése: A Sötétség Fordulója (kara-çun).

A kerecsensólyom is innen kapta a nevét (és nem fordítva!). Az Újszövetségben leírtak alapján könnyen kiszámítható, hogy Jeshua valamikor az ősz elején született.

Karacsún ünnepére azért tették át, mert így tudták beolvasztani a karácsonyt a papok az új vallásba.

A halloween/mindenszentek ugyancsak pogány ünnepek.

A halloween eredete

A kelták két évszakra osztották fel az évet. A tél Samhainkor, azaz az október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött, és május 1-ig tartott. Úgy hitték, ilyenkor a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába kerül, aki október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit.

A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak.

November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.

A halloweent és a mindenszentek ünnepét az egykori kelta halottkultusz napjához kapcsolták a keresztény hittérítők.

Az egyház az új keresztény ünnepet 835-ben hivatalosan is elismerte és azóta is november 1-jén tartja. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították. A halloween pedig, mint a neve is mutatja (all hallows’ eve = minden szentek éje), október 31 napnyugtától tart november 1 napkeltéig.

Hogyan készüljünk fel a három ünnepre?

Kezdjük a legfontosabbal: a holtak szelleme, ha nem távoznak el, mindig jelen vannak. Aki nem akar ártani, most se fog zavarogni, aki ártani akar, máskor is megteszi.

Felesleges tehát félni attól, hogy most majd visszajön bárki szelleme, vagy az eddig nyugodtan „lebegő” (valójában a saját időhurkukba zárt, utolsó napjukat, óráikat újra és újra átélő) lelkek hirtelen nekünk támadnának!

A spirituális, mágikus védelem mindig hasznos

Mivel az életerőre vágyó, vagy leszületés nélkül testet ölteni akaró szellemek elleni védekezés mindig hasznos, és mert ilyen lényekkel elsősorban temetőkben (meg tömegszerencsétlenségek, csaták és háborús területek helyszínein) találkozhatunk, érdemes ilyenkor védelmet öltenünk magunkra.

Ha ránk akaszkodik egy halott lelke, azt legfőképpen abból érzékelhetjük, hogy fáradékonyabbak vagyunk, illetve olyan vágyak, gondolatok, tervek, célok bukkanhatnak fel hirtelen bennünk, amelyek sosem voltak a sajátjaink. A tudathasadás és többszörös személyiség kórisméje mögött sok esetben megszállás áll.

Ugyanakkor az ősz során amúgy is fáradékonyabbá válik mindenki, tehát ez akkor jel, ha amúgy egészséges életmódot folytatunk, kellő mennyiségű vitaminhoz, pihenéshez és mozgáshoz jut a testünk.

A szellemektől félni felesleges. Gif: giphy.com
A szellemektől félni felesleges. Gif: giphy.com

A napfonat, a harmadik szem és a koronacsakra táján érzett nyomás, a koronacsakránál érzett pontszerű nyomás („mintha beleszúrnának a koponyám tetejébe”) viszont egyértelműen jelzi, hogy nem kívánt társaságunk akadt.

Az otthonunk, munkahelyünk mágikus védelméről szintén érdemes gondoskodni!

Hogyan juthatunk megfelelő védelemhez?

Só és tűz a legrégibb idők óta olyan anyagi komponensek, amelyek segítenek a tértisztításban és a védelem felhúzásában. A sót fehérliszttel is helyettesíthetjük, ahogy a tüzet adhatja gyufa, öngyújtó vagy akár a gáztűzhely gázlángja is. A fehér gyertya (de bármilyen más színű gyertya is) ugyancsak elterjedt eszköz.

A tűz alapvetően tisztító és energetizáló célt szolgál, a szentelt gyertya, mécses, vagy akár máglyarakás viszont fénykapuként is működik. A temetőbe kihelyezett gyertyát szenteljük meg, és utána gyújtsuk meg – így a holtak lelkei haza tudnak jutni.

Vannak, akik félnek a halloweeni beöltözéstől, azt tartva, hogy ezekkel a jelmezekkel és tárgyakkal mindenféle ártó entitásokat lehívnak a Földre, átjárókat nyitnak, amik tele vannak negatív energiákkal.

Babonás ostobaság ez csupán!

Az átjárók nyitásához megfelelő tudás, erő és eljárás szükséges. A negatív energiával teli entitások behívása örömmel, jókedvvel és játékkal olyan valószínű, mint lottón nyerni szelvény nélkül.

Szóval nyugodtan beöltözhet felnőtt és gyerek, faraghat mindenki tököt – a jó érzés, a jókedv, az öröm egyrészt összehozza a családot, másrészt pozitív energiával telíti az otthonunkat, a környezetünket.

Vajon mennyire kedvelik ezt az ártó lények? Pontosan. Tökéletes védelem tehát!

Végezetül tartsa mindenki szem előtt, hogy a halál csupán az élet utolsó szakasza, az átjáró és pihenési időszak az új ciklus kezdete előtt. A halál nem vég, csak egy spirál harmada.

Teljen ez a három ünnep békében, megemlékezéssel, jókedvvel és örömmel számotokra is! Ha pedig angyali, égi segítségre volna szükséged, kattints ide!

Dr Peter T. Sinclair

Borítókép: pixabay

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz