Péntek 13 a templomos lovagoktól ered és nem a fekete macskáktól
Péntek 13 a templomos lovagoktól ered és nem a fekete macskáktól
Péntek 13. sokak számára szerencsétlen nap. Mi utánajártunk a péntek 13. eredetének, és megdöbbentő, amit találtunk! 

Elöljáróban annyit közlünk, hogy nincs ok félni a fekete macskáktól - kivéve, ha egér vagy.

Több mint 710 évvel ezelőtt, október 13-án, pénteken kezdődött Európa elárulása.

Azt hiszed, péntek 13 valami babona? Nem az. Egy szörnyű tragédia emléknapja, amikor sötét erők léptek színre, hogy elárulják Európát.

Jó üzenetek neked emailben!

Iratkozz fel a hírlevelünkre heti hírösszefoglalóért és ajándékokért!

Elolvastam az ( Adatvédelmi Nyilatkozatot. )

Bármikor leiratkozhatsz a hírlevél listáról

A Péntek 13. eredete

Ejtsünk pár szót először péntek 13. eredetéről. A helyzet az, hogy nincs biztos forrásunk arra, mikor és miért kezdték szerencsétlennek tekinteni.

Jézus halála, mint ok, először csak a 19. században bukkant fel, azaz még csak nem is középkori!

Péntek 13 a templomos lovagoktól ered és nem a fekete macskáktól
Péntek 13 a templomos lovagoktól ered és nem a fekete macskáktól

Az angol nyelvű források közül először Henry Sutherland Edwards említi meg, aki a Gioachino Rossini 1869-ben kiadott életrajzában említi meg, hogy Rossini a pénteket balszerencsés napnak tartotta, és ezért gyűlölte a tizenhármas számot is. Különösen szembeszökő, hogy éppen egy 13-ra eső, pénteki napon halt meg.

Kétféle félelem: triszkaidekafóbia és paraszkenédekatriafóbia

A görög eredetű triszkaidekafóbia a tizenhármas számtól való félelemre utal. A kifejezés a görög τρισκαιδεκα (tizenhárom) és a φόβος (félelem) szavak összevonásából ered.

A paraszkenédekatriafóbia ezzel szemben a péntek 13.-tól (Παρασκευή, paraszkené = péntek, δεκατρείς dekatreisz = tizenharmadik) való félelmet jelenti.

Tényleg balszerencsét okoz a fekete macska?

Ennek a megválaszolása egy hosszabb cikket érdemel, amire sor kerül majd a későbbiekben.

Most csak annyit írunk, hogy a válasz attól függ, hiszel-e a szerencsében, az előjelekben, és ha igen, akkor a macska jobbról balra, vagy balról jobbra ment át előtted, esetleg mögötted?
A titok nyitja az, hogy… de ezt majd máskor.

A lényeg, hogy a macskák nem okoznak balszerencsét. Jobban tenné mindenki, főként a macskák miatt, ha elfelejtené ezt az ősi babonaságot is.

1307. október 13-a a Templomosok Lovagrend felszámolásának kezdete

A templomosok neve eredetileg Krisztus szegény lovagjai: Pauperes Commilitorum Christi volt. A templomos lovagrend egy 1118(?)-ban, a keresztes lovagokból szerveződött társulásból, a Szentföldön alakult.

Hugues de Payns vezetésével kilenc keresztes lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Krisztus szegény lovagjainak: Pauperes Commilitorum Christi nevezték magukat, ezzel is utalva kezdeti szegénységükre és elhivatottságukra.

Pauperes Commilitorum Christi
Pauperes Commilitorum Christi

Dicső kezdet, fényes pályafutás

A lovagokat II. Balduin jeruzsálemi király vette pártfogásába, aki Jeruzsálemben, az egykori Salamon-templom egy szárnyát adományozta nekik.

Lakhelyük után nevezték őket a Templom lovagjainak, vagy egyszerűbben templomos lovagoknak: Fratres Militiae Templi.

A templomos rend a XIII. század második felében érte el fejlődése csúcspontját. Európa szinte minden országában jelen voltak, így Magyarországon is, gazdagságuk a királyokéval vetekedett.

Vagyonuk nemcsak jelentős adományokból, hanem banki-pénzügyi tranzakcióikból is származott. Kiváltságaik révén kikerültek mind a világi, mind az egyházi hatóságok felügyelete alól, egyedül a mindenkori pápa parancsolhatott nekik.

Akárhol voltak is házaik, birtokaik szerte Európában és a Közel-Keleten, mindenhol mintegy „állam az államban” működtek. 1307. október 13-án pénteken (sokan tévesen úgy gondolják, hogy az európai kultúrkörben péntek 13-a az Utolsó Vacsora miatt szerencsétlen, holott ez volt a valódi indoka!)

IV. “Szép Fülöp” francia uralkodó egy jól megszervezett akcióval, saját királyságában egyetlen éjszaka leforgása alatt lefoglalta a rend vagyonát, bezáratta a tagjait, majd eljárást indíttatott ellenük a keresztény vallás meggyalázása, szimónia stb. miatt.

Per a templomosok ellen – nyereségvágy, hatalomféltés és Európa elárulása

Fülöp segítője, a per fővádlója egy kathar volt, akiket a templomosok vertek le Dél-Franciaországban. Fülöpnek sikerült elérnie, hogy a pápa a Vienne-i zsinaton (1311-1312) feloszlassa a templomosok rendjét.

A rend utolsó középkori nagymesterét, Jacques de Molay-t Párizsba csalta, börtönbe záratta, majd 1314-ben elevenen elégettette.

A Templomosok elárulása
A Templomosok elárulása

A templomosokat megkínozták, majd hamis tanúvallomások kicsikarásával egymás ellen is vallatták őket. Aki nem írta alá a vallomásokat (és legtöbbjük így tett), azt máglyára küldték.

A templomos birtokok java része a francia király (illetve az adott terület uralkodója) és a többi lovagrend, főként a Johanniták kezébe került, párizsi központjukat lerombolták.”

Forrás: jakd.hu, pontosította és kiegészítette: Dr Peter T Sinclair

Previous article3+1 jele a spirituális ébredésnek – Te mennyit tapasztalsz magadon?
Next articleAz angyalmágia alapjai