Samhain, Halloween, október 31. az Átjáró időszaka - az Ősvallás ünnepei
Samhain, Halloween, október 31. az Átjáró időszaka - az Ősvallás ünnepei
Az Átjáró ősi szakrális ideje október 31. napnyugta és november 2. napnyugta közötti időszakra esik. Az ősvallásban ezt a három napos időszakot tekintették úgy, mint a lelkek eltávozásának idejét.

Október 31. napnyugtával kezdődik az a szakrális időszak, amit az Átjáró idejének nevezünk és egészen november 2. napnyugtáig tart.

Az Átjáró ideje az ősvallásban

Ezen három napos időszak az, amikor a lelkek szabadon távozhatnak a túlvilágra, illetve azon nyolc alkalom egyike, amikor a létsíkok közötti átjárás könnyeddé válik.

A lelkek csak az Átjáró idején távozhatnak?

Szó sincs róla! A lelkek, a test halála után, bármikor átjuthatnak a túlvilágra, ám a tapasztalatok azt mutatják, ez gyakorta nem valósul meg. Habár van rá mód, hogy átjárót nyissunk az év bármely szakában, az Átjáró ideje az, amikor ez magától is megnyílik.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz

Ilyenkor tehát, az ősvallás tanai szerint, a feladatunk utat mutatni azoknak a lelkeknek, akik még nem távoztak el.

Az utódvallásokban, mint a kelta hitvilágban vagy éppen a kereszténységben, másként nevezik ezt az időszakot.

Samhain, Halloween, október 31. az Átjáró időszaka - az Ősvallás ünnepei
Samhain, Halloween, október 31. az Átjáró időszaka – az Ősvallás ünnepei

A halloween eredete

A Halloween szó viszonylag újkeletű – eredetileg a kelta területeken Samhainnek nevezték, illetve ezen szó névváltozatain hívták: manapság az óír Samain (modern ír megfelelője: Samhain) alakot használják az ünnep megnevezésére.

A Samhain szó jelentése

A szó jelentése a sam (‘nyár’) és fuin (‘vég’) összetevőkből: nyárvég. Megjegyzendő, hogy a q-kelta nyelvterületen ehhez hasonló szóalakok honosodtak meg (Samhuinn – skót gael, Sauin – manx), illetve a p-kelta népeknél is jelen van ez az ünnep, de többnyire a q-keltától némileg eltérő jelentéssel: Hollantide vagy Calan Gaeaf (walesi – ‘tél első napja’), Kala Goañv (breton – ‘november eleje’).

A Samhain eredete

A kelták két évszakra osztották fel az évet. A tél Samhainkor, azaz az október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött, és május 1-ig tartott. Úgy hitték, ilyenkor a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába kerül, aki október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit.

A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.

A halloweent és a mindenszentek ünnepét az egykori kelta halottkultusz napjához kapcsolták a keresztény hittérítők. Az egyház az új keresztény ünnepet 835-ben hivatalosan is elismerte és azóta is november 1-jén tartja. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították. A halloween pedig, mint a neve is mutatja (all hallows’ eve = minden szentek éje), október 31 napnyugtától tart november 1 napkeltéig.

Hogyan készüljünk fel a három ünnepre?

Kezdjük a legfontosabbal: a holtak szelleme, ha nem távoznak el, mindig jelen vannak. Aki nem akar ártani, most se fog zavarogni, aki ártani akar, máskor is megteszi.

Felesleges tehát félni attól, hogy most majd visszajön bárki szelleme, vagy az eddig nyugodtan „lebegő” (valójában a saját időhurkukba zárt, utolsó napjukat, óráikat újra és újra átélő) lelkek hirtelen nekünk támadnának!

A spirituális, mágikus védelem mindig hasznos

Mivel az életerőre vágyó, vagy leszületés nélkül testet ölteni akaró szellemek elleni védekezés mindig hasznos, és mert ilyen lényekkel elsősorban temetőkben (meg tömegszerencsétlenségek, csaták és háborús területek helyszínein) találkozhatunk, érdemes ilyenkor védelmet öltenünk magunkra.

Ha ránk akaszkodik egy halott lelke, azt legfőképpen abból érzékelhetjük, hogy fáradékonyabbak vagyunk, illetve olyan vágyak, gondolatok, tervek, célok bukkanhatnak fel hirtelen bennünk, amelyek sosem voltak a sajátjaink. A tudathasadás és többszörös személyiség kórisméje mögött sok esetben megszállás áll.

Ugyanakkor az ősz során amúgy is fáradékonyabbá válik mindenki, tehát ez akkor jel, ha amúgy egészséges életmódot folytatunk, kellő mennyiségű vitaminhoz, pihenéshez és mozgáshoz jut a testünk.

A napfonat, a harmadik szem és a koronacsakra táján érzett nyomás, a koronacsakránál érzett pontszerű nyomás („mintha beleszúrnának a koponyám tetejébe”) viszont egyértelműen jelzi, hogy nem kívánt társaságunk akadt.

Az otthonunk, munkahelyünk mágikus védelméről szintén érdemes gondoskodni!

Hogyan juthatunk megfelelő védelemhez?

Só és tűz a legrégibb idők óta olyan anyagi komponensek, amelyek segítenek a tértisztításban és a védelem felhúzásában. A sót fehérliszttel is helyettesíthetjük, ahogy a tüzet adhatja gyufa, öngyújtó vagy akár a gáztűzhely gázlángja is. A fehér gyertya (de bármilyen más színű gyertya is) ugyancsak elterjedt eszköz.

A tűz alapvetően tisztító és energetizáló célt szolgál, a szentelt gyertya, mécses, vagy akár máglyarakás viszont fénykapuként is működik. A temetőbe kihelyezett gyertyát szenteljük meg, és utána gyújtsuk meg – így a holtak lelkei haza tudnak jutni.

Babonás ostobaság ez csupán?

Vannak, akik félnek a halloweeni beöltözéstől, azt tartva, hogy ezekkel a jelmezekkel és tárgyakkal mindenféle ártó entitásokat lehívnak a Földre, átjárókat nyitnak, amik tele vannak negatív energiákkal.

Az átjárók nyitásához megfelelő tudás, erő és eljárás szükséges

A negatív energiával teli entitások behívása örömmel, jókedvvel és játékkal olyan valószínű, mint lottón nyerni szelvény nélkül. Szóval nyugodtan beöltözhet felnőtt és gyerek, faraghat mindenki tököt – a jó érzés, a jókedv, az öröm egyrészt összehozza a családot, másrészt pozitív energiával telíti az otthonunkat, a környezetünket.

Vajon mennyire kedvelik ezt az ártó lények? Pontosan. Tökéletes védelem tehát!

Végezetül tartsa mindenki szem előtt, hogy a halál csupán az élet utolsó szakasza, az átjáró és pihenési időszak az új ciklus kezdete előtt. A halál nem vég, csak egy spirál harmada.

Forrás: eredet.org

Borítókép: pixabay

 

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz