Így gátolja a szegénységtudat a bőséget - a megoldás egyszerű
Így gátolja a szegénységtudat a bőséget - a megoldás egyszerű
A szegénységtudat talán legtömörebb megnyilvánulása a "ne gyűjts anyagi javakat, úgysem viheted magaddal". Aki ezt mondja, vagy önmagát nyugtatgatja, hogy szegénynek lenni erkölcsileg helyes, vagy másokat akar szegénységben tartani.

Pedig jogod van bőségben élni! Megérdemled a bőséget anyagi, lelki és szellemi síkon egyaránt!

Ismerősek azok a neten keringő, instant levespor minőségű bölcsességek, hogy „pénz nélkül jöttünk, pénz nélkül távozunk” meg „szegény, gazdag, mind ugyanoda jut”?

A szegénységtudat egyik legnagyobb tévtanítása az, hogy ne gyűjts, mert úgysem tarthatod meg

Elsőre talán még igaznak is tűnik a vagyon nélküli átlagember számára. Hiszen tényleg nem vihetjük odaát magunkkal a vagyonunkat! Hiszen tényleg hátra kell hagyjunk minden anyagi javunkat.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz

Ez a tévtanítás egy világvégét váró kis zsidó szektától ered – az esszénusoktól

Az esszénusok voltak azok, akik kicsivel több, mint kétezer éve azt hirdették, már a végső időkben élünk (pont mint manapság a jehovások), nyakunkon a világvége, zajlik a háború Menny és Pokol (avagy Mikháel arkangyal és Beliál vezette seregek) között.

Így gátolja a szegénységtudat a bőséget - a megoldás egyszerű
Így gátolja a szegénységtudat a bőséget – a megoldás egyszerű

Az esszénusok elvonultak a világtól és azt vallották, hogy le kell mondani minden anyagi javakról, szét kell osztani azokat a szegények között, és spirituális hadviselést folytatva a Gonosz ellen már csak pár év kell, mire eljön az Aranykor.

Azaz úgy vélték, ha mindjárt itt a világvége és utána az örökkévaló boldogság, akkor aztán tényleg felesleges öt sékellel többért gályázni.

Esszénusok szeretetlakomán. Kép: medium.com
Esszénusok szeretetlakomán. Kép: medium.com

Tévedtek.

A tanításaik azonban megmaradtak, és mai napig hiszik az emberek, hogy a pénz a gátja a spirituális felemelkedésnek – holott a történelmi példák alapján inkább a szegénységet kéne gátként megjelölni.

A pénzről való hibás gondolkodás valójában tünet, következmény, nem ok

Szükség felismerni, hogy a pénzről való hibás, szegénységtudatos gondolkodás valójában nem oka a szegénységnek – hanem következménye a szegénységtudatnak.

Egyik ilyen tévhit, hogy ha úgyse lehet örökre a tiéd valami, akkor eleve jobb nem is foglalkozni vele.

Tudod, honnan származik egyes emberek tehetsége, képessége?

Onnan, hogy az előző életeikben végig keményen dolgoztak azon, hogy elsajátítsanak valamit és a mesterévé váljanak. Ez a tudás-kincs utána velük marad (hiszen az övék) és ez a tudás-kincs a következő életekben már tehetségként, tálentumként jelenik meg.

Született boszorkányok azok lehetnek, akik előző életükben mesterévé váltak a boszorkányságnak. Született mágusok, festők vagy szakácsok is azok lehetnek, akik előző életükben mesterévé váltak a mesterségüknek.

A tehetség előző életbeli szorgos tanulás eredménye. Kép: cottonbro
A tehetség előző életbeli szorgos tanulás eredménye. Kép: cottonbro

Görcsös ragaszkodás + sértettség + szegénység = spirituális blokk

Világosan tetten érhető ezen gondolkodásmód mögött a görcsös ragaszkodás, ami gyermeteg sértettséggel együtt („ha nem lehet az enyém akkor már nem is kell!”) olyan spirituális blokkot, hamis hitrendszert, gátló programot hoz létre, ami konzerválja a szegénységet.

Holott két dologban is tévednek azok, akik a fentieket vallják:

 1. Attól, hogy nem viheted magaddal a vagyonod, még nagyon is jól használhatod életedben – és halálodat követően az örököseid.
  Gondold meg, mennyivel másabb lett volna a Te életed, ha fiatalon örökölsz mondjuk százmilliót, meg egy nagy házat.
  Akkor is a mókuskerékben gürcölnél? Na ugye. De azt a vagyont előbb valakinek össze kellett volna gyűjtenie, majd rád hagynia.
  De ha Te nem vagy hajlandó ilyesmire, akkor hogyan is várhatnád el mástól, hogy Neked gyűjtögessen?
 2. Attól, hogy meg kell válnod valamitől még igenis lehet a tiéd, gyűjtheted, használhatod! Gondolj bele abba, hogy a fenti logika szerint abba kéne hagynod az evést, ivást, sőt a légzést is. Elvégre az étel, ital a vécében végzi majd, a beszívott levegőt pedig ki kell fújnod.
  Hát hogyan is lehetnél spirituális ember, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy táplálkozz meg lélegezz? Nahát! – persze ez szarkazmus a részemről most, hiszen éppen ezt mondom: egyél, igyál, lélegezz, élj!
  Az áramlás hullámzó, az élet részben hullám természetű, állandóan változó. Ezért élet, ezért működhet. Miért is kéne statikus változatlanságban gondolkodni? Hiszen az a valódi halál!

Az élet, mivel folytonosan változó, ezért éppen arra tanít, hogy semmi sem tart örökké. Miért is ne gyűjthetnél pénzt, vagyont? Ha eleve nincs a szívedben ragaszkodás, és a pénzt annak tekinted, ami (tehát eszköznek), akkor a pénz kifejezetten segíteni fogja a spirituális fejlődésed.

Már akkor magasabbra jutsz, ha nem görcsölsz a túlélés miatt

Elvégre ha nem a napi túlélés miatti stressz, ha nem az utált munkahelyen való időpazarlás és állandó idegeskedés, ha nem az állandó veszekedés, aggódás és kiútkeresés határozza meg a napjaidat, eleve sokkal magasabb minőségű életet élhetsz.

Igenis, vegyél levegőt, táplálkozz, igyál – és növeld a bevételeidet! Mind távozik majd. Ám most épít és segít. Márpedig a Te boldogságodért egyedül Te tartozol felelősséggel, a Teremtő Istennő, az Univerzum vagy más emberek nem!

Szerző: Dr. Peter T. Sinclair

Borítókép: Jill Wellington

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz