A színek spirituális értelme és szimbolikája - az alapok
A színek spirituális értelme és szimbolikája - az alapok
A színek jelentése, értelme, spirituális jelentése az őskor óta foglalkoztatja az emberiséget. Cikksorozatunkban a színek szimbolikáját tárjuk fel.

A színek a mindennapi élet fontos részét képezik, akár tudatában vagyunk a ténynek, akár nem. Csendben befolyásolhatják az érzelmeinket, következésképpen a döntéshozatali folyamatainkat.

Függetlenül attól, hogy az évszázadok során hogyan közelítjük meg a szín metafizikai és tudományos fogalmait, egy dolog biztos: a szín egy nagyon vegyes érzéseket kiváltó téma.

A színek érzéseket és érzelmeket váltanak ki

Egyesek közülünk bizonyos színekhez vonzódnak, míg más színeket nagyon ellenszenvesnek találnak.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz
A színek spirituális értelme és szimbolikája – az alapok

Az idők során tudósok, művészek és gondolkodók sokasága fáradozott azon, hogy megértse a különböző színek természetét, és ami még fontosabb, hogyan használjuk és jósoljuk meg a hatásaikat, mivel a színek erőteljes és mélyreható hatást gyakorolnak a testre, az érzelmekre és a szellemre.

A színek mindenütt jelen vannak körülöttünk, mindenhol megtaláljuk őket, ahová csak fordulunk.

A szín olyan állandó része a világnak, mint a levegő, amit belélegzünk.

A színek hatással vannak a hangulatunkra, és nagyobb befolyással vannak az életünkre, mint gondolnánk.

Talán elkerülhetetlen, hogy az emberi társadalom bizonyos színeket életünk különböző jelentős aspektusaihoz társít.

A színek és a kultúrák

A világ különböző kultúráiban mindegyiknek megvan a maga jelentése a különböző színekhez, és ezeken a kultúrákon belül is változott a jelentésük az idők során.

Bár valószínűleg egyikünk sem látja pontosan ugyanúgy a színeket, mint más ember, és a különböző kultúrák más-más szimbolikát tulajdonítanak a színeknek, a színek alakítják az érzékelést, és befolyásolják az élményeket.

Kép forrása: S. Hermann & F. Richter/Pixabay

Előre meg tudjuk jósolni a különböző színek által kiváltott fizikai és érzelmi hatásokat

Az ókori egyiptomiak színeket használtak isteneik hatalmának ábrázolására. Kínában nem mindig a vörös volt a legkedveltebb szín, hanem a sárga.

Az ősi maják viszont a színeket az északi, déli, keleti és nyugati rendi irányok, valamint a hitrendszerükben szereplő számos különböző isten ábrázolásának tekintették.

Ismerd meg a színek spirituális értelmét és szimbolikáját!

Iratkozz fel a Ma’ana Társaság hírlevelére és cserébe díjmentesen hozzájuthatsz ehhez a 31 oldalas kiadványhoz.

Miért fontos a színek jelentése és szimbolikája?

A színek azért jelennek meg az életünkben, hogy isteni üzeneteket közvetítsenek (angyalok);

A színeket az alapján választjuk ki, hogy milyen energiát biztosítanak elménk, testünk és szellemünk számára (totemállatok);

A színeknek határozott energetikai tulajdonságai vannak, amelyeket akkor hívunk segítségül, amikor támogatásra van szükségünk (erőállatok).

Így természetesen el kellett merülnünk édes, gazdag szimbolikájukban és mélyebb jelentéseikben.

Színek alapvető érzelmi hatása

A természetben például az emberek a sárga színt melegnek és barátságosnak gondolják, mint a napot. Ez a szín magasabb energiakibocsátású, mint mondjuk a kék, ami nyugtató hatású.

Fontos megjegyezni, hogy minden kultúrában eltérések vannak a színszimbolika tekintetében. Amit mi itt nyújtunk, az egy alapvető áttekintés, amely az oldalunkkal együtt fog növekedni.

Ezen kívül arra bátorítunk, hogy meditálj azon, hogy mit jelent a számodra egy-egy színárnyalat.

Színek alapvető érzelmi hatásai
Színek alapvető érzelmi hatásai. Kép forrása: Murtaza Ali/Pixabay

Míg az egyik ember a pirosat hatalmi színnek tartja, addig egy másik ember, akit fejbe vágtak egy almával, teljesen másképp értelmezheti (nevezetesen, hogy vigyázz, hova lépsz!).

Miközben itt végigolvasod a színek jelentéseit, tudd, hogy mint szinte minden más, a civilizáció által ismert embléma esetében, minden színnek lehet pozitív és negatív konnotációja is.

Egyes régiókban a fehér a halál színe. Máshol a tisztaságot jelképezi.

Ezen értékek egyike sem helyes vagy helytelen – minden személy vagy csoport egy kis szubjektivitást visz a jelek és előjelek értelmezésébe, beleértve a szivárvány színeit is.

A levezetés, amit egy személy tesz, politikai felhangokat, vallási jelentőséget, sőt, az aktuális divatból kikerülő jelentéseket is hordozhat, így ne lepődj meg, ha nem tudod teljesen rendezett csomagba tenni a színpszichológiát, a jelentést vagy a szimbolikát.

Borítókép: Anderson Guerra

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz