A Szuperhold titkai. Mi az a szuperhold és mi a jelentősége?
A Szuperhold titkai. Mi az a szuperhold és mi a jelentősége?
A szuperhold létező jelenség, aminek asztrológiai jelentőségénél is fontosabbak az energetikai hatásai.

Szuperholdat láthattunk például 2017-ben is egy vasárnap Magyarország felett. Több cikk is foglalkozott az asztrológiai, energetikai vonatkozásával, azonban egy igazán lényeges dolgot senki sem mondott el a szuperholddal kapcsolatban.

A szuperhold jelenségét 1979-ben írták le először

Mielőtt rátérnénk a titokra, nézzük meg kicsit alaposabban az asztronómiai tényeket.

A Szuperhold titkai. Mi az a szuperhold és mi a jelentősége?
A Szuperhold titkai. Mi az a szuperhold és mi a jelentősége?

Van és nincs szuperhold-jelenség

Évente egyszer-kétszer hatalmas teliholdat csodálhatunk meg. A szuperhold hozta változások kifejezetten segíteni fognak új energiákkal feltöltődni és új rálátást nyerni az előttünk álló 2022-es évre.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz

De mi is az a szuperhold?

A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki még 1979-ben. A csillagászatban nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének, ugyanakkor a csillagászat a Hold energetikai hatásaival se nagyon foglalkozik.

Szuperholdról akkor lehet szó, ha a Hold tömegközéppontja közelebb van a Föld tömegközéppontjához a 360 000 km-es távolságnál.

A Hold ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, azaz hol közelebb, hol távolabb jár tőlünk.

Viszonyításképpen, a Hold földtávolban (apogeumnak nevezzük) nagyjából 405 ezer km-re, míg földközelben (perigeum) 356 ezer km távol van a Földtől, emiatt a látszólagos mérete kb. 14%-kal, a fényessége pedig 30%-kal nő meg a legkisebb értékhez képest.

Kiváltképpen, ha telihold van. Az északi félteke téli hónapjaiban a jelenség valamelyest erősebb, mert a Föld ilyenkor közelebb van a Naphoz, így a Holdat is több fény éri.

A Hold keringése a Föld körül. Forrás
A Hold keringése a Föld körül. Forrás

Évente változó, hogy hányszor fordul elő szuperhold

Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet: 2016-ban például 14 földtávoli és 13 földközeli holdállás fordult elő, és ezek közül mindössze csak egy alkalom, november 14. esett egybe a telihold időpontjával.

Volt olyan vasárnap is, amikor érdemes volt felnézni az égre, mert a számítások szerint 16 százalékkal fényesebbnek és 7 százalékkal nagyobbnak látszott a Hold az átlaghoz képest.

A Hold jelentős hatással bír a földi élővilágra

A Hold tömegének hatása a Föld vizeire és szárazföldjére nagyobb mértékben nyilvánul meg telehold vagy újhold idején, mivel ilyenkor a Hold-Föld-Nap egy vonalba esik és így a Hold és a Nap gravitációs ereje együttesen nagyobb hatást fejt ki.

A profán emberek számára is észrevehető a különbség, mert ilyenkor a tenger vízszintje dagály idején a megszokottnál magasabbra emelkedik, és az apálykor is mélyebbre húzódik vissza.

A tudományos kutatások eredményei szerint viszont  a szárazföldön mérhető tektonikus elmozdulások esetében a szuperholdnak nincs érdemi hatása.

Szuperhold a hegygerinc fölött. Kép: Ron Graham-Becker
Szuperhold a hegygerinc fölött. Kép: Ron Graham-Becker 

A titok, amit nem mondanak el: a Hold elemi hatással bír az emberi élet egészére

Az égitest emberekre gyakorolt hatása viszont létfontosságú, hiszen nagy hatással van az érzékeny, lelki beállítottságú emberekre. Emellett a Hold ciklikus jelzője az emberi életnek és a világnak is.

Ahogy a Hold 4*7 napos ciklus szerint változik, úgy az emberi életben is megfigyelhető a 4*7 éves ciklusok jelenléte:

Első ciklus

0-7 éves kor: kisgyermek kor

7-14 éves kor: gyermek kor

14-21 éves kor: fiatal kor

21-28 éves kor: ifjú kor

Második ciklus

28-35 éves kor: felnőtt kor

35-42 éves kor: beérés kora

42-49 éves kor: érett kor

49-56 éves kor: életközép kor

Harmadik ciklus

56-63 éves kor: átadás kora

63-70 éves kor: összegzés kora

70-77 éves kor: számadás kora

77-84 éves kor: lezárás kora

Negyedik ciklus

84- éves kor: pihenés és felkészülés kora

Figyeljük meg, hogy a 4*4*7, azaz 4*28 éves teljes nagy ciklus összesen 112 évet jelent. A 120 éves kor számmisztikai szimbolizmussal bír. A 112 év viszont természeti jelkép, ami hívebben tükrözi az emberi életet.

Természetesen, ha szigorúan csillagászati alapon nézzük, a hold nem 28, hanem átlag 28,4 napos ciklusokkal bír. A Hold 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet, de a teljes holdfázis ciklusa (újholdtól újholdig) 29,5 napot ölel fel.

A Hold a plusz 2,2 napot „felzárkózással” tölti.

A szuperhold asztrológiai jelentősége

Lehet, hogy azt olvastad a horoszkópodban, hogy szuperhold jön, és remélted, hogy különleges plusz ajándékokat hoz. Talán így is lesz!

Attól függően, hogy az újhold vagy telihold melyik csillagjegyben van, egyes asztrológusok úgy vélik, hogy a szuperhold felerősíti az adott jegy asztrológiai tulajdonságait.

Az asztrológiában az újhold akkor következik be, amikor a Nap és a Hold ugyanabban az állatövi jegyben áll, és a modern radix ábrán pontosan ugyanazon a fokon helyezkedik el, a földi nézőpontunkból mérve.

Telihold akkor van, amikor a Nap és a Hold ellentétes állatövi jegyben, de ugyanazon a fokon áll. Például egy Mérleg telihold akkor következhet be, ha a Nap a Kos 24°-ban, a Hold pedig a Mérleg 24°-ban áll.

A szuperhold asztrológiai jelentősége. Kép: Alex Andrews
A szuperhold asztrológiai jelentősége. Kép: Alex Andrews

Mit üzen a szuperhold?

A mostani szuperhold elsődleges üzenete, az, hogy szabadítsuk meg végre magunkat a feleslegestől, a szükségtelentől!

A Szuperhold most segítségünkre lesz abban, hogy a gátló, zavaró, megakasztó dolgokat a felszínre hozzunk. Legyünk türelmes magunkkal és másokkal, és engedjük kibontakozni a dolgokat a Szuperhold energiáinak hatására.

Menjünk bele teljes szívvel ebbe a lelki információcserébe, megélve a nyugtalanságot és feladva az önmagunkba zárkózást!

A Szuperhold energiája leginkább az emberi kapcsolatokban fog megnyilvánulni.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz