Tanmese az okosról, az értelmesről és a bölcsről - Te melyik megoldást választod?
Tanmese az okosról, az értelmesről és a bölcsről - Te melyik megoldást választod?
Az okos, az értelmes és a bölcs három olyan jelző, amely sokszor felbukkan a spiri közgondolkodásban. Csak éppen az "okos" jelzőt egyre többször negatív töltettel használják.

Okosnak lenni, könyveket olvasni és műveltté válni, összetetten gondolkodni, ha még nem is bűn, de egyre inkább megvetendő bizonyos spiri tanítók és körök számára.

Ha három szavasnál hosszabb mondatokat használsz, pláne ha helyesírási hiba nélkül, már furán néznek rád. Ha pedig nem csöpög és folyik belőled a negédesség, akkor egyenesen megriadnak.

Miért? Mert használod az eszed. Aki pedig gondolkodik, azt nehéz manipulálni.

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz

„Nem attól leszel jó ember, hogy okos vagy, hanem ha szeretni tudsz”

Ismerős mondás? Van valami ellenszenv néhány emberben az okosokkal szemben. Mintha az okosság valami hiba volna, vagy hátrány vagy egyenesen üldözendő dolog.

Mint valami stigma, úgy sütik rá emberekre, hogy „okos”. Tort ül a középszer az értelem felett és bölcsességnek hazudja a tömeg ostobaságát. Mintha az, hogy valaki okos, kizárná azt, hogy szeretni tudjon – és az, ha szeretni tud valaki, már nem igényli az eszet.

Tanmese az okosról, az értelmesről és a bölcsről - Te melyik megoldást választod?
Tanmese az okosról, az értelmesről és a bölcsről – Te melyik megoldást választod?

Tudod, hogy vernek át annyi embert könnyedén?

Így. Ne gondolkozz, csak szeress. Ne tanulj, minden tudás benned van, csak emlékezz. Ne keresd az összefüggéseket, minden csak illúzió. Ne értelemmel akarj megérteni, csak a szíveddel.

Aki átlát a szitán, az pontosan felismeri a mintát: ez az emberek szellemi sötétségben tartását szolgálja, azt, hogy könnyedén megnyírható birkák legyenek, akik még örülnek is annak, hogy végül vágóhídra viszik őket.

Aki ezeket tanítja, akarva-akaratlanul is a lehúzó, sötétségbe záró, visszatartó, gátló-blokkoló örvényeket segíti az Áramlásban. Azokat a hatalmi csoportokat, amelyeknek lételeme, hogy az emberek a szellemi fejlődés helyett visszasüppedjenek állati, sőt növényi, sőt kristály szintre!

Egy tanmese, amely felnyitja a szemed

Következzék tehát egy tanmese, amely által bárki könnyedén megérti, mi az, hogy okos, értelmes vagy bölcs, és mikor melyiket érdemes választani.

Egy tanmese, amely felnyitja a szemed
Egy tanmese, amely felnyitja a szemed

Egyszer találkozott három vándor – az okos, az értelmes és a bölcs – egy keresztútnál. Mindhárman máshonnan jöttek és nem tudták, merre menjenek tovább. Egy öreg ült a keresztút elágazásainál és azt ígérte, utat mutat, ha megválaszolják egyetlen kérdését.

„Mennyi 1 + 1?” szólt a kérdés.

A vándorok összenéztek.

Az Okos felelt elsőként: „Ha csak ennyi a kérdés, könnyedén megfelelem. 2. Tucatnyi módot ismerek, hogy bebizonyítsam, annyi. Ha kéred, bemutatom.”

Az Értelmes következett, somolyogva mondta: „2. Ha szeretnéd tudni, miért kettő, itt van Okos barátom, tucatnyi módon be tudja neked bizonyítani.”

Végül a Bölcs lépett előre és csak mosolygott.

Az Öreg megkérdezte: „Miért nem felelsz? Talán túl nehéz a kérdés?”

A Bölcs megrázta a fejét. „Mindketten tudjuk a választ és azt is, hogy mennyire semmiség az egész. Mutass utat vagy adj olyan kérdést, amit érdemes megválaszolnom”

Szerinted kit engedett útjára az Öreg?

Tanulság

Az okos ember a teljes szellemi kapacitását felhasználja a feladatok megoldására.

Az értelmes ember minden erőforrást felhasznál a feladatok megoldására.

A bölcs ember azokkal a feladatokkal foglalkozik, amikkel érdemes törődnie.

Dr. Peter T. Sinclair

Borítókép: Andrea Piacquadio

 

 

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz