A
A "Tükör valódi és hamis törvénye", avagy ne hagyd elnyomni magad
A Tükör törvényét meghamisították, azért, hogy minél több emberben ültessék el a passzivitás gondolatiságát, azt, hogy még akkor se tegyen semmit, ha ártanak neki.

Merész állítás? Pedig sajnos tényleg ez a helyzet. Holott létezik egy valódi, eredeti törvény is, ami a másokban való tükröződésről szól. Lássuk előbb a tévtanítást.

Ideje felszámolni minden tudatromboló, lélekpusztító, negatív programmal, hitrendszerrel, hamis tanítással, és helyettük a tudatot építő, a lelket szépítő úton érdemes haladni.

A Tükör hamis törvénye szerint „ami másban zavar, az valójában benned van”

Egyre inkább terjed egy alapvetően hibás ezoterikus tanítás:
„A világ azt tükrözi vissza, ami bennünk van. Mindenki tükör, mindenkitől azt kapjuk vissza, amit adunk, és mindenkiben azt a rosszat vagy jót látjuk meg, ami bennünk is ott van.”

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz

A Tükör hamis törvénye egy „Pszichológia Kezdőknek, Második Lecke” kiforgatása

Mert ténylegesen erről van szó: valaki fogta az egyik alapvető pszichológiai kézikönyvet, és kiragadta az egyik legelső felismerést és átcímkézte „Tükör Törvényének”.

Miért, ha zavar Téged, hogy valaki összever egy kisnyugdíjast ezer forintért, akkor valójában Te akarnád összeverni a kisnyugdíjast a pénzéért?!

A "Tükör valódi és hamis törvénye", avagy ne hagyd elnyomni magad
A „Tükör valódi és hamis törvénye”, avagy ne hagyd elnyomni magad

Ha zavar Téged, ha valaki hazudozik, akkor valójában Te benned létezik hazugság?

Ha zavar a becstelenség, az istenkáromlás, a szakralitás beszennyezése, akkor Te vagy becstelen istenkáromló, te akarod beszennyezni azt, amit szent?

Nyilvánvaló, hogy aki kiforgatta a Tükör valódi törvényét, lusta volt még arra is, hogy egy picit belegondoljon, mennyire veszedelmes, tudatromboló őrületet kezd terjeszteni…

A Tükör valódi törvénye

A TAU szerint: „ha bármely ártalmatlan viselkedés erős negatív érzelmeket vált ki belőled, akkor súlyos elakadás van a mélytudatodban„.

Ez a Tükör valódi törvénye. Csak akkor keresd magadban a hibát, ha másvalaki ártalmatlan viselkedése vált ki agressziót, erős haragot, gyűlöletet.

Ha ugyanis más káros cselekedete zavar, az teljesen természetes. Létezik jogos harag, létezik igazságos düh.

Igenis jogod van haragot érezni, ha másvalaki a Te értékrended ellenében cselekszik.

A feltétel nélküli szeretet pedig nem jelenti azt, hogy mindent tűrnöd kéne. Azt jelenti, hogy bátran meggátolhatod az illetőt a káros cselekedete folytatásában. Mert különben csorbul a magad felé irányuló feltétel nélküli szeretet!

Senki másért nincs okod önnön szereteted csökkenteni. Kiváltképpen akkor, ha árt neked vagy annak, aki-ami fontos számodra.

Arról már nem is beszélve, hogy ha mindenki tükör, akkor nincs semmi, mert csak a tükröződés tükröződésének tükröződése tükröződik a tükröket tükröző tükrök tükörképében.

Holott a valósában minden ember és tudatos lény saját önálló akarattal bír, és nem azt teszik, amit te tükrözöl, hanem önálló döntéseket hozva, Tőled függetlenül létezve gondolkodnak, beszélnek, cselekszenek!

A tükör valódi törvénye. Kép: Andrea Piacquadio

Minden férfi és nő egy csillag

Minden férfi és nő a saját útját járó, önálló, egyedi személy, akiknek megvan a maguk célja, oka, pályája.

Ahogy milliárdnyi csillag születik, fénylik és huny ki végül, úgy van ez az emberekkel is. A külső sötétséget lehet, hogy nem oszlatják szét, de fényük mégis látható akár évezredek, milliók távlatából is.

Amiképpen kisugározzuk magunkból azt, ami bennünk van, ugyanígy tesz mindenki más is! Mindannyian tükrök vagyunk és fényforrások – éppen annyira kapjuk vissza azt, amit mi adunk, amint megkapjuk azt is, amit mások maguktól adnak.

Valaki negatívan viszonyul hozzád, pedig te elfogadó és pozitív vagy? Akkor a hiba nem benned van. Ő maga, saját jogán, saját csillag-jogán negatív. Az elfogadó és pozitív hozzáállással viszont változtathatunk rajta – azzal, hogy megmutatjuk, csillagként, napként sugározzuk felé az elfogadást.

De a változást ekkor is ő, mint szuverén egyén fogja meglépni.

Tényleg te teremted a saját valóságod?

A hamis Tükör törvénye és a hamis Vonzás törvénye tévtanítása szerint mindenki maga teremti a saját valóságát és csak az történhet vele, amit megenged.

Ez rögvest háromszorosan cáfolható a valósággal:

 1. ha mindenki maga teremti a saját valóságát és valaki olyan valóságot teremt, amiben te nem létezel, akkor megszűnsz létezni? Nem. Legfeljebb arra képes, hogy nem vesz tudomást rólad.
 2. ha mindenki maga teremti a saját valóságát, akkor a pár éves kisgyerekek maguk teremtik meg a leukémiájukat? Az erőszak áldozatai maguk teremtik meg a megerőszakolásukat?! Ezt te se gondolhatod komolyan – ahogy azt sem, hogy „biztos megérdemli, mert előző életében rossz volt„.
 3. a világ hatalmas. Az anyagi létsíkon túl ráadásul még további tizenkét létsík kapcsolódik hozzá. Elmondhatatlanul sok létező él most is, egyszerre, egymás mellett. Aki azt hiszi, mindezt saját maga teremti, az előbb-utóbb hatalmasat koppan, amikor a valóság rárúgja az ajtót.

Egyszerre vagyunk tükör és nap, fényforrás és fénytükröző

Nézzük meg máshonnan: ha csak tükrök volnánk, akkor valójában csak visszatükrözni tudnánk mások dolgait. Viszont akkor az a visszatükrözés honnan eredne – ha egyszer mindenki más is tükör?

Aki a Tükör hamis törvényét vallja, azt vallja, hogy mindenki, így ő maga is csupán egy bábu, egy figura a sakktáblán, ahogy mindenki más is.

Minden férfi és nő egy csillag. Kép: Jonathan Borba
Minden férfi és nő egy csillag. Kép: Jonathan Borba

“Rossz” hírünk van: mindenki felelős a saját tetteiért. Nem égi és infernális hatalmak mozgatta sakkbábuk vagyunk.

Csillagok vagyunk, a saját pályánkon, saját tempónkban haladva. Hatunk egymásra, de nem mi adjuk másnak a fényüket, ahogy mások nélkül is tudunk világítani. Mivel mindenki magának teremti meg a saját “sorsát”, ezért nem a többi ember lesz a tükör – az csupán a saját fejében fog létezni.

Szabadulj meg a hamis hitrendszerektől!

Ennek egyik része a valódi felelősség vállalása – míg a hamis felelősséget ezzel egy időben ki kell hajítani.

Egy példa a hamisításra: a Dalai láma és a Tükör törvénye

Kering a magyar neten egy “Dalai láma: a Tükör négy törvénye” nevezetű szösszenet. Két gond van vele:

 1. a Dalai Láma ilyet sosem mondott, tehát ez hazugság
 2. ha hazudni kell egy tekintély nevét felhasználva, hogy valami hitelesebbnek tűnjön, akkor nagyobb hazugság, mint elsőre látszik.

Szabadulj meg a hamis hitrendszerektől! Kép: pexels

Ugyanakkor a Dalai Láma írt egy 18 pontos listát a nyugati embereknek, ami így hangzik:

 1. Örökre jegyezd meg: az igaz szerelem és a nagy megvalósítások hatalmas áldozattal járnak.
  2. Amikor veszítesz az életben, ne veszítsd el a leckét is, amelyet az élet adni akart neked.
  3. A teljes földi léted alatt sose feledkezz meg a következőkről: az önmagad iránti tiszteletről, mások tiszteletéről, és a felelősségteljességről, amely tetteidet kíséri.
  4. Habár késztetést érzel arra, hogy felejts, mikor csalódott vagy, jusson mindig eszedbe: sokszor az, hogy veszítettél, a legnagyobb szerencsét jelenti számodra.
  5. Tanuld meg jól a szabályokat, hogy tudd okosan megszegni őket.
  6. Ne engedd, hogy egy kis vita tönkretegyen egy nagy barátságot.
  7. Abban a pillanatban, amikor rájössz arra, hogy hibáztál, lépj közbe és igyekezz kijavítani a baklövéseidet.
  8. Minden nap tartogass időt arra, hogy a magad társaságában lehess.
  9. Tárd ki a karjaid a változás felé, de ne engedd, hogy az értékeid távozzanak tőled.
  10. Ne feledd, hogy a hallgatás sokszor a legjobb válasz lehet.
  11. Élj egy kifogástalan, becsületes életet, hogy akkor, amikor megöregszel, és visszatekintesz, még egyszer örülhess az életednek.
  12. A meleg és szeretetteljes családi légkör az alapja az életednek.
  13. Ha nézeteltérésed akad a szeretteiddel, csakis a jelenen vitatkozzatok. A múltat sosem jó belekeverni.
  14. Oszd meg a tudásod, ismereteidet. Ez a legjobb módszer az öröklétre.
  15. Légy szelíd a földdel.
  16. Egyszer egy évben, látogass el egy olyan helyre, ahol még sosem jártál.
  17. Emlékezz arra, hogy a legjobb és leghelyesebb kapcsolat az, amikor az egymás iránt érzett SZERETET felülmúlja az egymás iránti SZÜKSÉGet.
  18. Ítéld meg a sikereidet úgy, hogy azokhoz a dolgokhoz viszonyítod, amelyekről le kellett mondanod, hogy azt megszerezd.

A legfontosabb tehát, hogy ismerd a Tükör valódi törvényét:

„Ha bármely ártalmatlan viselkedés erős negatív érzelmeket vált ki belőled, akkor súlyos elakadás van a mélytudatodban”.

A Tükör – közismert – törvénye csak két esetben igaz

Szóval mielőtt bármit is mondanánk a másikra, gondolkozzunk el, miért is zavar valami minket?  Ha a másik valamely viselt dolga piszkálja a csőrünk, akkor elsőként érdemes megvizsgálni, miért zavar?

Azért, mert nem merek úgy élni? Vagy mert számomra fontos dolgokat rongál meg? Vagy mert olyan dolgokat tesz, amik a saját szabályrendszeremmel ütköznek? Vagy tényleges kárt okoz másoknak és felébredt bennem a védelmező ösztön? Vagy…

A sor hosszan folytatható, és kizárólag két esetben érvényes a Tükör törvénye (azaz hogy a hiba bennünk van):

 1. ha egy elfojtásunkra mutat rá az illető, valamire, amit tenni szeretnénk, de ilyen vagy olyan okból letiltásra került bennünk (hétköznapi példa: látens homoszexualitás, amikor azért rühelli valaki a melegeket/leszbiket, mert ő maga is az, de ezt elfojtja magában),
 2. ha vakfoltunk van valamely viselt dolgunkra, és a másik viselkedése megmutatja, hogy elcsúszik egymáshoz képest az énképünk és a valós énünk (kognitív disszonancia). Példa: szeretjük magunkat ügyesnek látni egy sportban, és azért zavar egy kezdő „bénázása” mert legbelül érezzük, mennyire nem vagyunk még profik, ezért a saját gyengeségünk tükröződik a másikban, és ez ütközik a magunkról kialakított képünkkel.

Tanulság: gnóthi szeauton, ismerd meg önmagad

Ismét visszatértünk az alapokhoz. Mielőtt bárki bármiféle „ezoterikus” dologgal, karmával, asztrológiával, spiritualitással, mágiával, okkultizmussal, angyalokkal stb. kezdene foglalkozni – ismerje meg önmagát. Γνῶθι σεαυτόν. Ez az alap, az origó. Ha ezt kihagyja valaki, akkor homokra fog várat építeni.

Dr. Peter T. Sinclair

Borítókép: pexels

Az Áramlás Gyakorlatával sikeres életet élhetsz